„Poduri de teatru”, la Craiova, între 20 și 23 aprilie
Ieșim ușor din minivacanța de Paște cu ajutorul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova care dă startul, mâine, unor zile deosebite pentru cultura dramaturgică națională și mondială. Este vorba despre „Poduri de teatru”, o manifestare menită să creeze punți culturale și, totodată, să marcheze 50 de ani de la inaugurarea actualei clădiri a teatrului, dar și 400 de ani de la apariția ediției First Folio 1623 a Operelor Complete ale lui William Shakespeare.
Totul se va desfășura sub egida Festivalului Internațional „Shakespeare”, a cărei următoare ediție – 2024 – bate la ușă și pe care abia o așteptăm!
Până atunci, „Poduri de teatru” înseamnă peste 30 de evenimente, piese de teatru atât în sală, cât și în aer liber, lansări de carte, laser mapping și sesiuni de comunicări științifice cu invitați extraordinari.
Ce piese vor fi jucate la Teatrul Național „Marin Sorescu” în zilele următoare? Spectacolele „Macbeth” în regia lui Henry Maynard (Flabbergast Theatre - Londra), „Richard III” de László Bocsárdi (producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” - Craiova), „Hamlet” regizat de Ada Lupu Hausvater (Teatrul Național „Mihai Eminescu” - Timișoara), „Coriolanus” în regia lui Dmytro Bogomazov (Teatrul Național „Ivan Franko” – Kiev), dar și un spectacol de la Flute Theatre din Stradford upon Avon, „Furtuna”, jucat în premieră la Royal Shakespeare Company, dedicat copiilor cu autism. De menționat că animatorul acestui tip de teatru, actrița Kelly Hunter, a primit, recent, pentru realizarea acestor spectacole destinate suferinzilor de autism, înalta distincție de Membru al Ordinului Imperiului Britanic.
Biletele sunt puse în vânzare la agenția Teatrului „Marin Sorescu”, dar și online, la adresa
Manifestările teatrale urbane vor avea loc în Piața „William Shakespeare” (esplanada Teatrului Național), Piața „Frații Buzești”, Piața „Mihai Viteazul” ori în Parcul „Nicolae Romanescu”, acolo unde este în desfășurare Târgul de Paște, astfel că întreg orașul va fi cuprins de minunata lume a lui Shakespeare și de magia teatrului.
Comunicările științifice care vor avea loc în cadrul „Poduri de teatru” vor readuce în memoria participanților personalități marcante ale teatrului, precum George Banu sau Liviu Ciulei, acestea axându-se, totodată, și pe importanța culturii craiovene și românești la dezvoltarea acestui patrimoniu universal extrem de valoros.
„Poduri de teatru” este încă o dovadă că mișcarea culturală din Craiova este din ce în ce mai amplă și reamintește – celor care nu știu deja – că, aici, în Dolj, respirăm și trăim pentru cultură!
Ne vedem la teatru!