#UnireaPrincipatelorRomâne. O plimbare istorică printre busturile și monumentele din județ

#UnireaPrincipatelorRomâne. O plimbare istorică printre busturile și monumentele din județ


Sărbătorirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 este la doar câteva zile distanță. În mod tradițional, acțiunile dedicate acestei zile vor avea loc în zona English Park din Craiova, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Și, cum județul este plin de monumente ce înfățișează personalități marcante ale Doljului, noi vă propunem să ne amintim de înaintașii noștri care au scris istorie, vizitându-le monumentele și aflându-le poveștile. Iată doar câteva statui ori busturi pe care le puteți studia în județ. 

Și, să începem cu începutul. Statuia lui Mihai Viteazul, ce străjuiește în centrul Craiovei, în parcul dintre Palatul Administrativ și Biserica „Sfânta Treime”, este cu siguranță cea mai cunoscută statuie a Craiovei. Povestea ei? În 1913 s-a constituit un comitet de inițiativă pentru ridicarea unui monument închinat lui Mihai Viteazul la Craiova. În 1927, societatea „Prietenii Științei“ propunea ca loc de amplasament Piața Unirii. În 1933 s-au adresat Primăriei Capitalei cu rugămintea de a muta statuia lui Mihai Viteazul la Craiova, în cazul în care la București se va ridica una mai mare. Statuia a fost adusă la Craiova în 1974, dar a stat demontată până în 1990 în spatele Muzeului de Artă. În 1990 a fost ridicată în centrul orașului, în Piața Unirii în apropiere de Prefectură și cu fața spre apus. Între anii 2004-2008, cu ocazia reamenajării centrului orașului a fost mutată în marele parc dintre Prefectură și Biserica istorică Sfânta Treime, cu fântâni arteziene ample în fața îndreptată spre răsărit. 

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, la care am făcut referire mai devreme, a fost executată în 1912 de către sculptorul italian Raffaello Romanelli. Sculptorul a turnat în bronz două exemplare ale statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), una pentru Iași, cealaltă fiind adusă la Craiova în anul 1912. Amplasată, în 1935, în fața hotelului "Minerva", va fi inaugurată abia în 1939, pentru ca un an mai târziu, să fie mutată, în plin centrul orașului, pe latura dinspre nord a grădinii "English Park", în fața Primăriei. Statuia îl reprezintă pe domnitor în picioare, drept, cu sabia ținută cu ambele mâini, într-un gest ce sugerează ideea de hotărâre şi demnitate. Pe soclu, pe ambele laturi, dreapta și stânga, se află inscripționate texte cu descrierea măsurilor luate de Alexandru Ioan Cuza în timpul domniei sale. 

Tot în centrul Craiovei, vă invităm să studiați și monumentul domnitorului Barbu Știrbei, considerat primul monument public ridicat în Craiova, care a fost inaugurat la 8 decembrie 1918. Este amplasat în curtea Bisericii Sfânta Treime, iar monumentul a fost executat de sculptorul francez Jean Lecomte du Nouy în 1907 şi a fost turnat în bronz de Barbedienne. Monumentul îl reprezintă pe domnitor în picioare, purtând pe umeri o mantie domnească, iar pe piept mai multe decorații. În mâna dreaptă domnitorul ține un pergament pe care scrie: "Vouă am încredințat apărarea țării şi a destinelor noastre”. Domnitorul Barbu Dimitrie Știrbei s-a născut la Craiova, în august 1799 şi a murit la Nizza, la 12 aprilie 1869. A domnit între ian. 1949 - 29 oct. 1853 şi 5 oct. 1854 - 25 ian 1856. S-a confruntat cu greutatea întreținerii armatelor ruso-turce și puterea comisarilor extraordinari. 

La Calafat, la circa o sută de kilometri distanță, puteți vizita monumentul Eroilor Călăfețeni din Primul Război Mondial, operă a sculptorului Dumitru Mățăoanu. Statuia a fost inaugurată la 7 noiembrie 1923, prilej cu care au fost distribuite și titlurile de proprietate veteranilor din Campania 1916-1918 şi văduvelor de război. Monumentul reprezintă un soldat din Primul Război Mondial. 

Totodată, în municipiul Băilești, se află și monumentul băileșteanului Petre Ivanovici, ridicat în memoria unuia dintre cei mai cunoscuți aviatori Români din perioada interbelică. Ivanovici a fost instructor de zbor la Centrul de Instrucție al Aeronauticii Române (militar) din Tecuci și la școala civilă de zbor a ARPA. Evoluează în numeroase demonstrații de acrobație aeriană, fiind unul dintre membrii inițiali ai formației Dracii Roșii. 

Statuile și busturile din județ sunt numeroase și pline de istorii. Noi vă invităm să le descoperiți și vă lăsăm și câteva link-uri care v-ar putea fi de folos. 😊 
Discover Dolj - statui Monumente Oltenia memorielocala.aman.ro - monumente

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova