Craiova ca un muzeu în aer liber (1)

Craiova ca un muzeu în aer liber (1)


Craiova e o poveste și mereu a fost, mai ales pentru cei care o știu bine. Peste acest oraș s-au așezat oameni și istorii, iar mărturii peste timp au rămas lucruri care nu pot încăpea în muzee, dar care fac, din orașul nostru, un muzeu însuși. Unul în aer liber, prin care să te plimbi în zilele leneșe și care să te facă să simți cu adevărat moștenirea orașului.

Monumente / Statui / Obiective arhitecturale

Calea Unirii din Craiova e un astfel de loc. O stradă cu case vechi, adunate la un loc, ce poartă detalii și te duc cu gândul la parfumuri aparte, domnițe și domni, trăsuri și, mai presus, la o arhitectură de neprețuit care, iată, dăinuie și astăzi, din fericire.

Plasată în centrul orașului, strada e gazda unora dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu, iar pe lângă Palatul Administrativ, fostul Hotel Palace, Palatul „Jean Mihail” – astăzi Muzeul de Artă –, există și case fără prea multă celebritate, dar cu un „quelque chose” doar al lor.

Deși triste sau aplecate de greutăți, unele dintre ele, casele bătrâne ale urbei merită respectul pe care i-l oferi unui vârstnic peste care a trecut timpul, dar care se păstrează demn și călduros, mereu gata să-ți povestească despre cum era odată. Porțile către trecut de pe Calea Unirii, majoritatea monumente istorice ale secolului XIX, impresionează prin detalii și prin anvergură, iar siluetele lor sunt paznicii unor vremuri care au apus, dar care pot fi redescoperite la pas prin Bănie.

Dacă vrei să mergi pe jos către Parcul „Romanescu”, o altă nestemată a istoriei Craiovei, n-ai cum să nu te oprești preț de câteva secunde prin fața fiecăruia: Casa Chintescu, Casa Gheorghe Chițu, Hotelul și Cazinoul Minerva, Hotelul New York, Casa Rusănescu, Biserica „Mântuleasa”, Grădina Patria ori Casa Vrăbiescu sunt doar câteva dintre mastodonții care îți vor ține companie. Nu te deranjează, nu te întrerup, ci doar stau acolo, cuminți, așteptând să fie privite.

O călătorie intimă prin Craiova, doar a ta cu ele, îți poate schimba cu totul percepția asupra orașului și a obiceiurilor de aici. Dacă zidurile nu iți șoptesc suficient de multe, poți lua legătura cu cei care le cunosc îndeaproape, doi ghizi de nădejde pentru orice curios: Monumentalist și Monumente Oltenia.

Pagina Facebook - Monumentalist Pagina Facebook - Monumente Oltenia

În total, 700 de monumente istorice străjuiesc județul Dolj, fiecare cu povestea sa, în fiecare localitate. Locașe de cult, case vechi, cetăți, așezări, fortificații, situri arheologice, Cetatea dacică Pelendava sau Castrul roman de la Desa, pe toate le poți descoperi aici, conform indexării Instutului Național al Patrimoniului:

Lista monumentelor istorice din județul Dolj

Dincolo de frumusețea lor, de poveștile care răsuflă vrând-nevrând prin zidurile vechi și de spectacolul pe care îl oferă privitorului, dintre cărămizi și materiale, detalii de metal ori sculpturi, se aude și un șuierat politicos: păstrați-ne aproape cât mai mult.

Foto: discoverdolj.ro, memorielocala.aman.ro, djcdj.cultura.ro

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova