Traseu Craiova - Bucovăț - Palilula - Podari - Bucovăț

Traseu Craiova - Bucovăț - Palilula - Podari - Bucovăț


Craiova - Bucovăț - Palilula - Podari - Bucovăț

Distanță: 30 km
Diferență de nivel: aprox. 200 m
Durată: 2h
Dificultate: redusă
Traseul pe Strava Traseul pe Bikemap

Traversând Parcul Tineretului și zona în care se găsește Mănăstirea Coșuna,  în curtea căreia au fost descoperite vestigiile fortificației romane Pelendava, traseul urmează apoi drumul județean 552, până în localitatea Bucovăț.

Ruta continuă apoi pe DJ 552E, drumul către Leamna de Jos, pentru doar 200 de metri, separându-se aici către Vest și intrând în Pădurea Bucovăț prin vecinătatea sitului arheologic Malul Lupului.

Itinerarul urmează principalul drum forestier și străbate pădurea de la de la Est la Vest, intersectând, după 13 kilometri parcurși, drumul județean 552 Craiova – Cetate (se recomandă atenție sporită la traversare).

După o scurtă porțiune de câmp deschis, se intră în Pădurea Măturici, sensul deplasării schimbându-se în Vest – Est. După aproximativ 4 kilometri, se iese în lizieră, deasupra localității Palilula. Aici poate fi locul potrivit pentru un popas și pentru realimentare, fie la terasa-restaurant situată pe marginea drumului comunal, la intrarea în sat, fie la un magazin din Palilula.

Se coboară în sat pe drumul asfaltat și, din intersecția de la Fântâna Mireselor, se continuă pe asfalt către marginea estică a localității, de unde intrăm pe unul dintre cele mai pitorești segmente ale rutei – Valea Ulmului, o porțiune de izlaz care se desfășoară de-a lungul a aproape 4 kilometri, fiind mărginită de păduri la Nord și la Sud.

În capătul acestui tronson, ajungem la râul Jiu, de unde ruta se îndreaptă către Nord-Vest, pe linia cursului de apă, până în localitatea Bucovăț. Avertisment: acest segment este dificil de parcurs în perioadele cu ploi abundente. 

NOTĂ: Cea mai mare parte a traseului se desfășoară în interiorul sitului de importanță comunitară  ROSCI0045 Coridorul Jiului, astfel încât trebuie urmate regulile specifice acestor zone de protecție, incluzând aici: deplasarea strict pe drumuri forestiere / poteci, interdicția de a aprinde focul, de a rupe/ tăia scoate din rădăcini arbori, de a aduna material lemnos pentru foc, de a arunca deșeuri, de a perturba liniștea (prin strigăte, pocnitori, folosirea de echipamente audio), de a colecta plante protejate.
Mai multe detalii pot fi solicitate administratorului ariei protejate: Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj

Alte sugestii

Traseu Craiova - Braniște - Podari - Pădurea Ciumați - Pădurea Măturici - Pădurea Bucovăț