Expoziția temporară "Oltenia și patrimoniul său"


Dates and Hours:
Host:

Strada Matei Basarab 16, Craiova 200352, Romania

About

#MuzeulOlteniei #SectiaEtnografie
Expoziția temporară "Oltenia și patrimoniul său" este accesibilă publicului începând din 5 iunie, la Casa Băniei. Expoziția intră în fluxul normal de vizitare a spațiului expozițional al Muzeului Olteniei, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00-17.00 (ultimul vizitator intrare ora 16.15)!
Proiectată și gândită în agenda culturală a Secției Etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova pe anul 2020 pentru a reitera bogăția, unicitatea, varietatea și consistența patrimoniului etnografic oltenesc, expoziția poate fi vizitată începând de vineri 05 iunie și va sta pe simezele spațiilor interactive din cadrul Secției Etnografie, până la finele anului 2020, încercând să surprindă prin unicitatea și originalitatea modurilor de expunere a muzeografilor Secției Etnografie în ceea ce privește discursul muzeologic modern.
Cuprinzând piese etnografice de substanță, cele mai multe achiziționate de către Muzeul Olteniei, prin Secția de Etnografie, în perioada 1960-1990, în special grație efortului primului șef al Secției Etnografie a Muzeului Olteniei, d-l profesor Ștefan Enache, expoziția exprimă spațiile oltenești identitare, cu originalitatea și parfumul lor aparte.
Fie că vorbim de ceramica oltenească, scoarțele și chilimurile oltenești, țesăturile de interior, obiectele de mobilier țărănesc sau cele de recuzită casnică din lemn, portul popular sau icoanele oltenești de vatră, pe sticlă sau lemn, piesele constituie un cumul de aproximativ 130 de obiecte etnografice unice, care imortalizează cotidianul și sacrul oltenesc, deopotrivă.
Expoziția se vrea totodată un prilej de mulțumire și recunoștință pentru publicul craiovean și vizitatorii fideli ai muzeelor, dar și un reper al Olteniei „de acasă" ,pentru cei plecați în afara țării, dar și pentru iubitorii de pretutindeni de autentic tradițional oltenesc în marea Unitate în Diversitate a Uniunii Europene.