Începe anul cu o carte - Vino la Biblioteca „Aman”!

Începe anul cu o carte - Vino la Biblioteca „Aman”!


Dacă nu v-ați făcut încă lista priorităților pentru anul 2020, vă sfătuim s-o alcătuiți și să adăugați, în top, o vizită la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Instituție de prestigiu, cu o mulțime de proiecte pentru doljenii de toate vârstele, biblioteca a reușit să-și apropie comunitatea, fiind mereu deschisă și mișcându-se în ritm cu timpurile actuale.

Găzduită de o casă superbă, ce are anexată și Casa memorială a poetei Elena Farago, de altfel un muzeu administrat tot de bibliotecă, instituția are un istoric impresionant care datează de peste o sută de ani, din 1908. Numele ei este un omagiu adus soților Aman, care și-au donat întreaga avere comunității, pentru înființarea unei biblioteci, a unei galerii de tablouri și a unui muzeu.

Proiectele Bibliotecii „Aman” includ cetățenii de toate vârstele, iar colaborările transfrontaliere mai mult decât reușite fac din ea o instituție de prestigiu la nivel național și nu numai. Cu patru filiale locale, în cartierele craiovene Craiovița Nouă, Brazda lui Novac, Rovine și Valea Roșie, precum și cu mai multe filiale și centre culturale pe care le sprijină în afara granițelor țării precum cele din Canada, Serbia, Italia, Bulgaria ori Grecia, biblioteca are peste 628.000 de unități, dintre care 535 cărți vechi românești și străine rare din secolele XVI-XIX, precum și cinci manuscrise valoroase.

Ca să înțelegem cu toții cât de importantă este pentru doljeni, vă vom spune că ultimele cifre arată că de la bibliotecă au fost împrumutate sau consultate 250.000 de documente. Impresionant, nu-i așa?

Curând, ea va fi îmbogățită cu un proiect-premieră pentru România: Muzeul Cărții și Exilului Românesc, unicat în țară și organizat într-o casă de epocă, aflată în reabilitare cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. Tot cu susținerea autorității județene, biblioteca deține deja – sau este în curs de obținere a unor - documente importante ale unor scriitori precum Mircea Eliade, Emil Cioran, Basarab Nicolescu, Nae Ionescu, Benjamin Fundoianu și mulți alții, astfel încât noul muzeu să acopere o paletă cât mai largă a scriitorilor români aflați în exil. Acest muzeu de referință pentru România prinde, astfel, contur la Craiova.

Muzeul Cartii si Exilului Romanesc

Proiectele desfășurate în zona urbană ori în mediul rural, acolo unde înființează „colțuri de bibliotecă” în comunitățile care nu au astfel de instituții, apropierea către vârsnicii care se simt diferit în sânul bibliotecii, deschiderea către copii prin Ludotecă, Nopțile magice de la Bibliotecă, lansările de carte, proiecțiile de film sau simpla lectură a unei cărți într-una dintre săli fac din Biblioteca „Aman” un loc de poveste, important pentru comunitatea doljeană.

Una din care fac parte și frații ei mai mici, dintre care amintim Biblioteca Orășenească Bechet, Biblioteca Municipală „George Şt. Marincu” din Calafat, Biblioteca „Anton Pann” Filiași sau Biblioteca Orășenească „Mircea Radina” Segarcea.

Biblioteca Oraseneasca Bechet Biblioteca Municipala "George St. Marincu" din Calafat Biblioteca "Anton Pann" Filiasi Biblioteca Oraseneasca "Mircea Radina" Segarcea

Argentinianul Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, spunea că-și imaginează Paradisul ca pe-un fel de bibliotecă. Nu știm altele cum sunt, dar „Aman” sigur e așa!

Foto: discoverdolj.ro, aman.ro

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova