#ProiectePentruComunitate. Ce a fost în 2023, ce urmează în 2024

#ProiectePentruComunitate. Ce a fost în 2023, ce urmează în 2024


Anul 2023 a adus județului Dolj, o mulțime de proiecte îndeplinite, inaugurate și redate comunităților. De asemenea, este un prilej bun să vorbim despre proiectele aflate în derulare, precum și despre cele care vor urma. 

De ce a fost 2023 special

Culele Izvoranu-Geblescu și Cernăteștilor
O bucurie mare a Doljului este că două cule - construcții semi-fortificate de pe vremuri – au primit atenția cuvenită și au reintrat în circuitul turistic. Este vorba despre culele din comunele Cernătești și Brabova, care au fost restaurate și transformate în puncte muzeale. Finanțarea a fost accesată de Consiliul Județean Dolj, din fonduri europene, prin ea redându-se satului doljean două importante puncte de interes și, prin ele însele, povești de sine stătătoare. 

Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Finele lunii septembrie ne-a surprins plăcut cu inaugurarea unei noi instituții de cultură din Craiova, Muzeul Cărții și Exilului Românesc, proiect unic în țară, găzduit de una dintre cele mai vechi și frumoase case din municipiu. Casa Dianu, așadar, reabilitată, de asemenea, prin fonduri europene accesate de Consiliul Județean Dolj, găzduiește zeci de colecții ale artiștilor români care au creat în exil și funcționează precum un muzeu interactiv, în care obiectele expuse pot fi studiate la fața locului. 

DJ552 Craiova-Cetate
Încă o investiție de care deja beneficiază doljenii, încă de la începutul lunii decembrie, este nou-reabilitatul drum județean DJ552 Craiova-Cetate. Este vorba de 68 de kilometri reabilitați cu fonduri europene ce asigură accesul la transport de calitate pentru un bazin de aproape 330.000 de locuitori, din zece localități, și conexiunea dintre municipiul Craiova și sudul județului. 

„Olimpiada de fotbal” & „EU la muzEU”
Două proiecte de suflet ale Consiliului Județean Dolj, dedicate copiilor din mediul rural și din Craiova, au fost puse în practică și în acest an. „Olimpiada de fotbal” și „EU la muzEU”, aflate la cea de-a doua ediție în 2023, înseamnă sport și cultură pentru elevii din județ, care pot cunoaște mai multe, pot interacționa și pot să-și dezvolte aptitudinile într-un cadru organizat. 

Ce urmează în 2024

Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova
Cu toții credem în dezvoltarea județului nostru, însă ea nu ar fi posibilă, într-o mare măsură, fără accesul direct la Aeroportul Internațional Craiova. În această perioadă, aeroportul trece printr-unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale Consiliului Județean Dolj, cu o valoare de 97 de milioane de euro, ce înseamnă extinderea terminalului de plecări/sosiri, dotări, un parc fotovoltaic și o serie de modernizări menite să asigure confortul și siguranța călătorilor. Lucrarea este preconizată să se încheie în 2024 și abia așteptăm să vedem rezultatele! 

DJ641 Mischii – limita județului Olt
În curând, va începe și proiectul de modernizare a unui alt drum județean, DJ641 Mischii - limita județului Olt, cu cea mai mare finanțare europeană obținută de administrația județeană pentru o cale rutieră, de peste 62 milioane de euro. 

EuroVelo 6
Amatorii de ciclism se vor putea bucura, în curând, și de natura județului nostru. Consiliul Județean Dolj, care este și lider al unui parteneriat care mai cuprinde instituțiile similare din Mehedinți și Olt, precum și 40 de localități din cele trei județe, a obținut finanțare nerambursabilă pentru un proiect cu valoarea totală de 35 de milioane de euro (inclusiv TVA) care vizează amenajarea unei secțiuni de aproape 360 de kilometri din ruta cicloturistică de rang european EuroVelo 6. Astfel, amatorii de ciclism și de peisaje naturale vor putea să îmbine cele două pasiuni, pe un traseu care, doar în județul Dolj, va avea peste 170 de kilometri.

Cea mai mare sală sportivă acoperită din România, la Craiova
Fostul Stadion „Tineretului”, un loc încărcat pentru Craiova, oraș cu inima mereu alături de sport, se va transforma în cea mai mare sală sportivă acoperită din țară, cât și în primul velodrom indoor din România. Proiectul este unic în Europa și se adresează în egală măsură și sporturilor individuale, dar și celor de echipă. Cei care se vor antrena aici vor dispune de condiții moderne de antrenament, pista de atletism urmând să fie singura din țară care corespunde cerințelor de nivel european. Noul complex sportiv multifuncțional vine să completeze ansamblul sportiv din zona în care se va regăsi, alăturându-se Sălii Polivalente (reclădită și inaugurată în 2012) și Stadionului „Ion Oblemenco” (inaugurat în 2017 și construit pe locația fostului Stadion „Central”). 

Proiectele viitorului sună extrem de bine, iar ele bat la ușă! 2024 e aproape aici, iar noi vă urăm să petreceți trecerea dintre ani așa cum vă doriți! #HappyNewYear

Alte sugestii

#RetrospectivaAnului. Doljul și Craiova au fost magice și în 2024!
Festivalul „Craiova Muzicală”, un deliciu pentru melomani. Vezi aici concertele care te vor încânta!
Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova
Târgul Meșterilor Populari – ediția cu numărul 45, la Craiova!