#VoluntariiLuiBrâncuși. Din Turcia, Maroc și Georgia, au venit să cunoască Craiova și pe „Brâncuși. Al lumii”

#VoluntariiLuiBrâncuși. Din Turcia, Maroc și Georgia, au venit să cunoască Craiova și pe „Brâncuși. Al lumii”


Sunt tineri, au vârste cuprinse între 20 și 28 de ani și au ajuns în Craiova prin programul Corpului European de Solidaritate. Ogulcan (Turcia), Mariam (Georgia), Ceylan (Turcia) și Aya (Maroc) sunt cei patru tineri pe care i-am putut observa la evenimentele din cadrul „Brâncuși. Al lumii”, încercând să cunoască oameni noi și să afle cât mai multe despre părintele sculpturii moderne, omagiat în această săptămână la Craiova printr-o suită de evenimente culturale, desfășurate sub patronajul Consiliului Județean Dolj. 

I-am întâlnit la Conferința Internațională „Zborul, de la Leonardo Da Vinci, la Constantin Brâncuși”, care a avut loc la centrul ce-i poartă numele marelui sculptor. 

„Cei patru sunt voluntari la Craiova, printr-un schimb de experiențe, și au venit astăzi, aici, să învețe despre Brâncuși, despre ceea ce a făcut sculptorul nostru de-a lungul timpului. Le prezentăm cultura și cât de multe lucruri putem despre țara și zona noastră. Lucrăm cu copiii la școli și, mai nou, am fost și la Biblioteca „Aman”, unde vom desfășura și workshop-uri. Avem activități și la Casa Studenților, iar în timpul verii, în cea mai mare parte a timpului, vom avea schimb de experiențe cu tineri din diferite țări”, ne-a povestit Delia Trocanu, una dintre persoanele care îi ghidează pe tinerii voluntari în Craiova. 

Pe cei patru i-am găsit curioși, zâmbitori și foarte încântați de Craiova care, de câteva luni și chiar de câțiva ani, le-a devenit casă. 

„Am petrecut deja trei luni aici, este un oraș mic, dar frumos. Apreciez din tot sufletul că stau aici și vreau să vă mulțumesc că m-ați primit. Astăzi, învățăm din ce în ce mai multe lucruri despre Constantin Brâncuși, stim despre el că a fost un artist de succes, un om bun care face o imagine foarte bună pentru România”, ne-a povestit Oğulcan Cumhur Sarı. 

„În ciuda talentului său, Brâncuși trăia precum un om obișnuit, cu modestie”

„Am văzut sculpturile lui Brâncuși de la Craiova, am aflat multe lucruri despre el și sunt foarte interesată. Chiar mi-a plăcut foarte mult ce am văzut. A fost foarte interesant pentru mine, de asemenea, să aflu că, în ciuda talentului său, trăia precum un om obișnuit, cu modestie”, a povestit Mariam Chilashvili despre Constantin Brâncuși, pe care a reușit să-l „citească” prin lucrările și fotografiile pe care le-a văzut. 

„Sunt aici de aproximativ două luni, îmi place foarte mult orașul și m-am acomodat aici. Îmi plac oamenii, sunt foarte săritori, te ajută. Despre Brâncuși pot să spun că este un mare artist pe care nu îl interesau prea mult lucrurile materiale, iar asta se vede și din felul în care se îmbrăca. Era interesat doar de ceea ce crea, iar asta îl face un mare artist”, ne-a spus Ceylan Kiliç, care a venit în Craiova tocmai din Istanbul. 

Aya este singura dintre cei patru voluntari străini care este și studentă aici. Deja de doi ani în Craiova, ea simte că orașul a adoptat-o. 

„Sunt studentă aici, dar și voluntar, și îmi plac foarte mult oamenii de aici. A fost greu la început, dar oamenii din Craiova sunt liniștiți, foarte calzi și au reușit să mă facă să nu mă simt precum un străin aici. Îi iubesc! Abia zilele trecute l-am descoperit pe Brâncuși și a fost foarte interesantă experiența. Îmi place foarte mult opera lui, „Sărutul”, și este clar că e un artist foarte mare, pe care, în mod personal, îl respect”, s-a destăinuit și Aya Radi. 

Oğulcan, Mariam, Ceylan și Aya sunt doar câțiva dintre tinerii care și-au mutat întreaga viață în Craiova, pentru a studia ori pentru a învăța lucruri noi și pentru a oferi ceva comunității. Noi ne bucurăm că am putut să-i cunoaștem chiar la „Brâncuși. Al lumii”. Dovadă că arta unește, iar arta lui Brâncuși reușește să facă asta, ca un arc peste timp, reconfirmându-și esența și însemnătatea ei. 

Foto:   Discover Dolj 

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova