Parcul „Romanescu”, 121 de ani de frumusețe în sufletul Craiovei!

Parcul „Romanescu”, 121 de ani de frumusețe în sufletul Craiovei!


Cel mai frumos parc al Craiovei și unul dintre cele mai frumoase parcuri din întreaga țară, Parcul „Nicolae Romanescu” împlinește, duminica aceasta, 121 de ani de la inaugurare. Astfel, este binevenită o rememorare a poveștii acestui parc, cu tot ceea ce înseamnă el pentru craioveni și pentru întreaga zonă a Olteniei. Vă îndemnăm, totodată, să îl sărbătoriți printr-o plimbare, pentru că doar așa îi puteți afla, cu adevărat, frumusețea!

La 29 septembrie 1903, parcul care acum poartă numele primarului care l-a gândit și pus în practică, Nicolae Romanescu, era inaugurat cu mare fast, în prezența Regelui Carol I, după trei ani de muncă neîntreruptă.  Povestea a început în 1898, după desemnarea lui Nicolae Romanescu ca primar, atunci când s-a votat un proiect de modernizare a orașului, unul dintre obiectivele programului fiind acela de a se înființa parcuri și grădini. Pentru a-și pune în practică ideea de înfrumusețare a orașului, Nicolae Romanescu avea nevoie și de această zonă.

Realizat în stil romantic de arhitectul Edouard Redont (cel care a proiectat si Expoziția Națională din Parcul Carol – București), conform unui proiect ce a fost recompensat cu Medalia de Aur la Expoziția Internațională de la Paris în 1900, Parcul „Nicolae Romanescu” nu și-a pierdut nici acum strălucirea și își păstrează, după peste o sută de ani, farmecul și aroma de epocă.

Reconstruire a zonei pentru un parc spectaculos

Redont a dat dovadă de geniu la momentul întocmirii proiectului, venind cu idei foarte îndrăznețe: au fost aclimatizate sute de specii de arbori, arbori care în mod normal nu cresc în condițiile climatice ale României, a redesenat lacul, a proiectat podul suspendat, a proiectat castelul, a improvizat dealuri și văi, drumuri, alei și poteci care însumează peste 35 km lungime totul fiind lucrat în cel mai mic amănunt. 

Aleile largi, destinate plimbărilor, sunt completate de arbuștii impunători, ce există încă de la inaugurare în sânul său. Casa Bibescu, Castelul Fermecat, Podul Suspendat, Hipodromul, Teatrul de vară, Velodromul, Foișorul fanfarei realizat din punct de vedere tehnic cu o acustică impresionantă sunt doar câteva dintre elementele ce întregesc peisajul unic al parcului ce are nu mai puțin de 97 de hectare.

Vă invităm să descoperiți magia acestui parc care încă strălucește, care va rămâne o punte peste timp și o bucurie pentru craioveni și turiști deopotrivă! #CraiovaWonderland 

Alte sugestii

#SăptămânaPurcărete. Legendarul regizor, în prim-plan la Naționalul craiovean!
Craiova dansează pe ritmuri de Jazz la finele săptămânii!
Final fantastic de august! Păpușile pun stăpânire pe Craiova, iar baloanele, pe Dolj!
#AstroShow.Cosmosul, din ce în ce mai aproape de noi!
Extinderea Aeroportului Internațional Craiova, din ce în ce mai aproape de finalizare!