A fost semnat contractul pentru extinderea terminalelor Aeroportului Internațional Craiova

A fost semnat contractul pentru extinderea terminalelor Aeroportului Internațional Craiova


Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de extindere a terminalelor de sosiri și de plecări ale Aeroportului Internațional Craiova (AIC), atribuit prin licitație deschisă la o valoare de aproximativ 6.400.000 de euro, inclusiv TVA.

Potrivit președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, demersul va permite AIC să-și conformeze cu promptitudine capacitatea de procesare la cerințele impuse de creșterea prognozată a traficului de pasageri, reliefată și într-un studiu de specialitate elaborat în cursul anului trecut.

„Putem spune că, din acest moment, intră în linie dreaptă o nouă investiție importantă a Consiliului Județean Dolj, vizând un obiectiv esențial pentru toată Oltenia. Câștigătoarea licitației, o societate din Craiova, și-a asumat ca, în mai puțin de doi ani, să definitiveze întregul demers, care presupune proiectarea, dar și construirea celor două corpuri de clădire prin care vom extinde actualele terminale de plecări și de sosiri de la Aeroportul Internațional Craiova.

Vorbim despre un proces investițional semnificativ și din punct de vedere al valorii, care se apropie de 30 de milioane de lei, fonduri asigurate integral din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj. În egală măsură, este o intervenție absolut necesară, având în vedere numărul tot mai mare al persoanelor care trec anual prin terminalele aeroportului nostru.

Volumul de activitate a crescut în mod spectaculos, mai rapid decât ne-am fi putut aștepta atunci când am inițiat modernizarea acestui obiectiv. Dacă AIC a stabilit anul trecut un nou record de trafic, cu peste 493.000 de călători, în 2019 estimăm că va depăși această performanță, în condițiile în care, în primul semestru, s-au înregistrat cu aproape 8.000 de pasageri mai mult decât în primele șase luni din 2018.

Tocmai pentru a răspunde cât mai prompt necesităților impuse de evoluția remarcabilă a aeroportului, am lansat această investiție în urma căreia suprafața totală a celor două terminale va crește cu peste 2.200 de metri pătrați, adică aproape o treime din capacitatea actuală. Împreună cu dotările suplimentare pe care le vom asigura, noua structură va permite AIC să proceseze 1.150.000 de pasageri anual. Venim astfel în acord cu concluziile unui studiu de trafic realizat în 2018 de către o firmă specializată de consultanță în aviație, care indica faptul că în 2020 ar putea fi depășit pragul de 900.000 de călători.

De asemenea, se află într-un stadiu avansat al procedurii de atribuire și demersul care urmărește modernizarea și extinderea parcării AIC până la o capacitate de aproximativ 500 de locuri, demers care presupune alte 2,6 milioane de lei investite din bugetul propriu.

În paralel, ne îndreptăm atenția și către ceea ce presupune evoluția aeroportului pe termen lung, sens în care, așa cum anunțam luna trecută, am preluat din domeniul public al statului un teren de peste 7 hectare și, totodată, se află în curs de elaborare documentația pentru construirea unui nou terminal, investiție inclusă în Master Planul General de Transport al României.

Ne bucurăm să constatăm – așa cum s-a întâmplat și recent, în discuții cu exponenți ai mediului de afaceri – că planul nostru strategic, lansat în urmă cu 10 ani, pentru revitalizarea AIC a dat rezultatele scontate și își primește validarea din partea opiniei publice, fiind văzut drept o contribuție esențială la dezvoltarea economică a Doljului și a întregii regiuni“, a declarat președintele Consiliului Județean, Ion Prioteasa.

Contractul „Proiectare și execuție lucrări aferente obiectivului de investiții «Extindere terminale plecări și sosiri la Aeroportul Craiova»“ a fost atribuit prin licitație societății comerciale Eldiclau SRL, la o valoare de 29.987.068 de lei, inclusiv TVA, având prevăzută o durată de realizare de 20 de luni.

Alte sugestii

Albă ca Zăpada deschide anul acesta porțile Târgului de Paște de la Craiova
„Brâncușiana Junior“ la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
„De-aș fi Scufița Roșie“ și „Pic“, spectacole în week-end, la Teatrul Colibri
Continuă campania de colectare a deșeurilor textile
Week-end la Teatrul Colibri cu spectacolele „De-a capra cu trei iezi“ și „Prințul Broască“