În vizită la Grădina zoologică din Craiova
Grădina zoologică din Craiova, aflată în Parcul Nicolae Romanescu, a fost inaugurată în anul 1906 şi este una din cele mai vechi din țară. La început a fost doar un punct zoologic cu câteva animale din fauna locală: vulpi, bursuci, căprioare. În jurul Casei Pădurarului se găseau doar câteva țarcuri cu animale, iar pe marginea aleii principale de lângă lac erau alte câteva cuști care găzduiau vulpi, bursuci.
“În țara noastră cea mai veche expunere de animale sălbatice menținute în captivitate au constituit-o grotele amenajate în 1906 în Parcul Libertății în care erau prezentați publicului urși și lupi. Aceste construcții au dăinuit până în 1959 când au fost desființate, iar animalele existente au fost transferate la Colțul zoologic Băneasa. Cea mai veche concentrare de animale sălbatice captive căreia i se poate atribui denumirea de grădină zoologică este aceea din Sibiu, creată în 1929 din inițiativa și sub egida Uzinei Electrice…Problema realizării unei grădini zoologice în capitala țării s-a pus pentru prima dată în 1933 când Grigore Antipa, fondatorul muzeului ce-i poartă numele, a fost însărcinat de administrația municipală să studieze posibilitățile amenajării acestui obiectiv social-cultural și științific…În 1955, ia ființă Grădina zoologică București sub forma unui serviciu al Secțiunii gospodăriei comunale din Sfatul popular al capitalei” – Mihail COCIU – ”Grădina zoologică – un muzeu viu”
În anii ’60 grădina zoologică a fost populată cu lei, maimuțe și struți, pentru ca, după 1989, să fie aduse lame, jaguari, struți africani.
Conform inventarului de specii și exemplare, în prezent, la Grădina Zoologică sunt 39 de specii reprezentând 244 de exemplare de păsări și animale (erbivore, omnivore și carnivore).
În anii 2014-2015, a fost reamenajată întreaga suprafață a Grădinii Zoologice, țarcurile exterioare, cât și clădirile în care sunt cazate animalele. În interiorul țarcurilor au fost executate umbrare, voliere, toate realizate de angajații Grădinii Zoologice astfel încât acestea să reproducă pe cât posibil habitatul lor.
Accesul publicului la Grădina Zoologică este gratuit.
Foto: raadpflcraiova.ro, cvlpress.ro, gds.ro, facebook.com/raadpfl
Text: raadpflcraiova.ro
Text: raadpflcraiova.ro