Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare

Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare


Suntem mândri că suntem doljeni, iar parte din mândria noastră este și aprecierea față de ceea ce vom avea pentru totdeauna.

Dincolo de asta, suntem suficient de norocoși încât pe pământurile noastre să se fi născut Amza Pellea, un actor minunat și, mai presus de toate, om extraordinar. Iar datoria noastră – dincolo de mândrie – este să păstrăm moștenirea lui. O parte din această moștenire, și nu e una deloc mică, este chiar casa memorială a actorului, preluată de Consiliul Județean Dolj și inclusă într-un proces de reabilitare, pentru ca toată lumea care dorește să-l cunoască pe domnul nostru Amza, un actor de aur al teatrului românesc, să poată să o facă.

Dar, mai întâi, chiar în pragul datei nașterii sale, pe 6 aprilie, Consiliul Județean Dolj organizează un spectacol-eveniment, „In memoriam Amza Pellea”, în mod simbolic, la Teatrul Național „Marin Sorescu”. Totul va avea loc de la ora 19:30 iar nume sonore ale culturii românești vor fi prezente la eveniment: fiica actorului, Oana Pellea, Rodica Mandache, Victor Rebengiuc, Marius Tucă, prezentator fiind Mircea Rusu, directorul Teatrului Național din București. Totodată, Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia” va interpreta arii din coloanele sonore ale unor filme în care a jucat Amza Pellea, la eveniment participând și celebrul naist Nicolae Voiculeț. Evenimentul va fi urmat și de o proiecție inedită dedicată actorului, pe clădirea Teatrului Național Craiova, iar invitațiile pentru acest spectacol pot fi ridicate de la Agenția teatrală.

Iar a doua zi, pe 7 aprilie, chiar de ziua actorului, va avea loc și inaugurarea casei memoriale din Băilești. Pe înserat, deci, de la ora 20:00, ne vedem la reînsuflețita Casă Memorială „Amza Pellea”, ca mai apoi, în Parcul Tineretului din Băilești, să îl vedem cu toții pe Amza în „Nea Mărin miliardar”.

Paginile istoriei ne spun despre Casa Memorială „Amza Pellea” că a fost construită în anul 1908 și că este un monument de arhitectură caracteristic începutului de secol XX. Grație dedicării specialiștilor de la Muzeul Olteniei, în interiorul casei memoriale a fost amenajată o expoziție în memoria marelui actor Amza Pellea. Una dintre săli va fi dedicată omului - Amza Pellea. Aici vor fi expuse fotografii de familie, certificatul de botez, obiecte personale, cum ar fi inelul din aur cu diamant, ceasul de buzunar din argint, ochelari de soare, pipă. De asemenea, vizitatorii vor putea admira o panoplie cu arme-recuzită, folosite de Amza Pellea în filme precum „Dacii” sau „Mihai Viteazul”. Totodată, va fi expus și premiul obținut de Amza Pellea la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru interpretarea din filmul „Osânda”, medalia „Jubileul promoției de aur a teatrului românesc 1956-2006” și Placheta de Aur acordată post mortem lui Amza Pellea de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, în anul 1998.

Cea de-a doua sală va fi dedicată actorului - Amza Pellea și vor fi expuse afișe de filme precum: „Nea Mărin miliardar”, „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, „Mihai Viteazul”, „Puterea și adevărul”, prima pălărie a lui „Nea Mărin”, fotografii și documente care ilustrează bogata activitate artistică a marelui actor.

În doar câteva zile, ne vom reîntregi istoria! Ne vedem la teatru și în dragul nostru Băilești!

Alte sugestii

Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova
Târgul Meșterilor Populari – ediția cu numărul 45, la Craiova!
#SăptămânaPurcărete. Legendarul regizor, în prim-plan la Naționalul craiovean!
Parcul „Romanescu”, 121 de ani de frumusețe în sufletul Craiovei!