Bucăți din sufletele creatorilor. Cum își lasă artiștii viziunea, an de an, în Craiova

Bucăți din sufletele creatorilor. Cum își lasă artiștii viziunea, an de an, în Craiova


De câțiva ani încoace, Bănia a devenit un pol al creației. De fapt, dacă e să o spunem pe-a dreaptă, a fost mereu, însă de o bucată bună de timp, prin anumite idei puse în practică la momentul oportun, orașul nu doar că se bucură de evenimente inedite și unice, dar și rămâne pe străzile, în grădinile și parcurile sale cu operele de artă rezultate în urma acestor tabere și rezidențe culturale. 

Recent, s-a încheiat, la Craiova, cea de-a treia ediție a Story Wood Cut, o rezidență culturală, pentru câteva zile, a artiștilor care iubesc lemnul și care nu doresc să îl lase să moară. Sunt sculptorii în drujbă, iar printre ei se află Gabriel Rizea, craioveanul care a impresionat întreg internetul cu creațiile sale, realizate într-o primă fază pe propria-i stradă și mai apoi în parcurile municipiului. 
Story Wood Cut

Cu fiecare ediție, Gabi Rizea și prietenii săi, și ei iubitori de artă, se strâng la Craiova, în Parcul Tineretului, și dau viață unor statui sau piese de mobilier urban, pe anumite tematici. În acest an, „Atitudini măsurate” a fost tema dată, având în vedere regulile de distanțare socială pe care va trebui să le respectăm o bună perioadă de timp de acum încolo. Astfel, s-au născut șase băncuțe care așteaptă să fie descoperite de localnici și turiști deopotrivă, în perioada următoare, în oraș. 

Craiova a ales să se exprime prin ceea ce are și să dea șansa artiștilor de a crea, oferindu-le și posibilitatea să pună în opera lor exact experiența și inspirația orașului. Ei lasă, în Bănie, an de an, imortalizarea momentelor în care s-au aflat aici și pura inspirație pe care au avut-o în cadrul dat. 

Dincolo de sculptura în lemn, nu putem să nu vorbim și despre „Drumuri Brâncușiene”, un simpozion extrem de interesant care aduce sculptori din țară și de peste hotare la Craiova, propunându-le, an de an, să creeze viață din bucăți de marmură. Ceea ce zăriți zi de zi prin oraș, în parcuri, în intersecții sau în grădini, sunt rezultatul muncii de o lună a artiștilor amintiți mai sus. De la tematici precum Centenarul, Marin Sorescu, Tudor Gheorghe ori Adrian Păunescu până la teme generice precum sportul, simpozionul s-a dovedit a fi o adevărată „fabrică” de opere de artă pe care craiovenii au onoarea să le dețină în propriul oraș. Cu șapte ediții deja realizate, „Drumul Brâncușiene” a cedat orașului zeci de opere de artă unice. 

E adevărat că arta schimbă locurile în care e amplasată și înnobilează, iar asta se vede în toate spațiile în care aceste opere există. Este o civilizare artistică venită timid și treptat, dar care a ajuns în punctul de a i se observa lipsa atunci când ea nu mai este. 

Plecând de la sculptura cu drujba și ajungând la cioplitul în piatră, onorându-l astfel pe marele Brâncuși, care a studiat și la Craiova pentru câțiva ani, trebuie să ne reamintim și de tinerii artiști care se exprimă prin arta vremurilor în care s-au născut. Sunt grafferii, pictorii și artiștii care văd artă într-un zid găurit și fix asta reușesc să facă cu el. Pentru a le vedea pânzele pictate în întreg orașul, dați o pagină în urmă și citiți despre ei și ceea ce au reușit să facă, fie în cadrul unor evenimente precum Street Delivery sau la inițiativa autorităților care au înțeles să-i susțină. 

Noi nu putem decât să le mulțumim tuturor și fiecăruia în parte pentru că și-au întins sufletul pe ziduri, în lemn și în piatră. Altfel, fără ei, toate acestea ar fi fost extrem de triste. 
Când arta iese în stradă

Foto: facebook.com/trademro, Facebook Gabi Rizea

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova