#DoljulTuristic. Casa Memorială „Alexandru Macedonski” din Goiești va fi reabilitată!

#DoljulTuristic. Casa Memorială „Alexandru Macedonski” din Goiești va fi reabilitată!


Casa Memorială „Alexandru Macedonski” din comuna doljeană Goiești, acolo unde părintele simbolismului românesc și-a petrecut o mare parte din copilărie, va fi salvată, restaurată și transformată în punct muzeal, grație eforturilor Consiliului Județean Dolj.

Autoritatea județeană va accesa fonduri guvernamentale dedicate caselor memoriale pentru a restaura clădirea, de altfel monument istoric, ulterior ea urmând să devină secție a Muzeului Olteniei și introdusă în circuitul turistic al județului nostru.

„Facem primii pași pentru salvarea casei memoriale a poetului și dramaturgului Alexandru Macedonski. Ne dorim să includem monumentul istoric din comuna Goiești în rândul clădirilor reabilitate și puse în valoare de către administrația județeană”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Casa în care a copilărit marele scriitor se află în satul Popeasa, unul dintre cele 13 sate ale comunei Goiești, și datează din anul 1821. Deși aflată într-o stare avansată de degradare, autoritățile județene își propun să preia casa și terenul, să le restaureze și amenajeze conform planurilor inițiale, ca mai apoi să le redea publicului larg. De altfel, satele Goieștiului din copilăria lui Macedonski au fost și sursă de inspirație pentru scriitor.

Astfel, Casa Memorială „Alexandru Macedonski” urmează să se alăture suitei de clădiri de importanță județeană și națională, preluate de Consiliul Județean Dolj, restaurate și redate comunităților din care fac parte: Cula Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova, Cula Cernăteștilor, din comuna Cernătești și Casa Memorială „Amza Pellea”, din municipiul Băilești, inaugurată recent.
Cula Izvoranu Geblescu - Brabova Dolj - Muzeul Olteniei - facebook Cula Cernăteștilor - Muzeul Olteniei - facebook Casa Memorială Amza Pellea (Muzeul Olteniei Craiova) - facebook

Toate aceste clădiri cu valoare culturală imensă constituie, deja, un întreg circuit turistic pe care vizitatorii din județul nostru, dar și cei care locuiesc în Dolj, îl pot parcurge. Pline de povești, de istorie și de parfumul epocilor trecute, ele au o identitate proprie care arată cel mai bine felul în care suntem noi, aici, acasă.

Privim cu nerăbdare către începerea proiectului din Goiești! Între timp, veniți în Dolj și cunoașteți-ne, cu tot ceea ce avem noi de oferit. Vă așteptăm!

Alte sugestii

#SăptămânaPurcărete. Legendarul regizor, în prim-plan la Naționalul craiovean!
Parcul „Romanescu”, 121 de ani de frumusețe în sufletul Craiovei!
Craiova dansează pe ritmuri de Jazz la finele săptămânii!
Final fantastic de august! Păpușile pun stăpânire pe Craiova, iar baloanele, pe Dolj!
#AstroShow.Cosmosul, din ce în ce mai aproape de noi!