Ia, regina Doljului

Ia, regina Doljului


Ne-am păstrat mereu tradițiile vii, ca să avem cum să povestim ceea ce suntem și chiar să și arătăm. E de datoria noastră să nu lăsăm frumusețile să dispară, iar ia oltenească, portul nostru drag, e unul dintre lucrurile pe care nu ni-l dorim dispărut.

„Serilor ca să lucească
Le-am dat ia oltenească”

Așa spune, simplu și frumos, una dintre cele mai faimoase ode ale neamului oltenesc, aranjată în versuri de Virgil Carianopol și pusă pe muzică de maestrul Tudor Gheorghe.

Ia oltenească ne-a stat martoră la toate schimbările prin care Oltenia a trecut și ne-a purtat, cu simbolurile și țesăturile ei, prin toate greutățile, dar și bucuriile. Una dintre cele mai pure și frumoase moșteniri a fost ridicată la rang de comoară în zona noastră, iar asta nu e de mirare.

Ia oltenilor are râurii ca niște ramuri care pleacă dintr-un ax numit cosoi. E deosebită nu doar pentru că-i a noastră, ci pentru că e una dintre cele mai frumoase ii din întreaga Românie. Dacă nu ai o ie, e mai mare păcatul, dar asta nu înseamnă că nu poți să te bucuri de frumusețea ei, doar văzând-o și nu neapărat purtând-o.

Muzeul Olteniei, prin Secția de Etnografie/ Casa Băniei, găzduiește portul popular din zonă, iar într-o vizită aici poți vedea tot ceea ce e mai frumos la straiele oltenești. Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 09.00 şi 17.00.

Așa cum ne spun chiar specialiștii de acolo, portul oltenesc este unul dintre cele mai complexe domenii ale artei populare.

Muzeul Olteniei - Țesutul și decorarea portului popular

(Și, dacă tot ajungi la Muzeu și vrei să afli mai multe despre noi, nu uita și de expoziția „Ocupații Tradiționale Din Oltenia – În Fotografii Document”, care poate fi vizitată până la finele lunii noiembrie).

Ia și-a depășit granițele proprii, mai ales în momentul în care Henri Matisse, unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne, a ales să realizeze lucrarea „La blouse roumaine”. Ia a fost reprezentată și de pictorul Constantin Daniel Rosenthal, care a pictat-o într-o superbă ie pe Maria Rosetti. Poate cel mai important ambasador al iei, pe vremuri, a fost chiar Regina Maria, despre care se știe foarte bine că a iubit România și inclusiv portul popular.

Craiova și Doljul nu se dezic în a continua să promoveze ceea ce este frumos, astfel că, anual, „Craiova se îmbracă în ie”. Toate doamnele și domnișoarele îmbracă cele mai frumoase straie și pleacă la plimbare pe stradă, într-o sărbătoare a frumosului și a neuitării. Și lumea vede, învață și duce mai departe. Exact așa cum au făcut-o și strămoșii noștri, generație după generație, aducându-ne aici și crescându-ne să apreciem ceea ce trebuie apreciat.

Foto: eurocles.com, wikipedia.com, magnumphotos.com

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova