Obiceiuri de vară
Călușul - Rusaliile
Categoria: obiceiuri cu dată mobilă (Rusaliile se sărbătoresc a opta duminică după Paște)
Data desfăşurării: a opta duminică după Paşte
Actanţi: cete de căluşari
Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh, este o sărbătoare cu dată mobilă, prăznuită la 50 de zile după Paşte.
Rusaliile (Ielele, Şoimanele) sunt reprezentări mitice feminine, care coboară pe pământ şi pedepsesc pe cei ce nu le respectă.
În "Calendarul Popular" lor le este dedicată o săptămână întreagă, pusă sub semnul interdicţiei la lucru şi activităţii gospodăreşti, pentru a preîntâmpina "luatul din cãluş", adică dureri de mâini şi de picioare sau "boală la minte".
Pentru vindecarea acestor boli se joacă, în toată săptămâna, Căluşul.
Căluşul este un dans străvechi, de origine precreştinã. Căluş era zeul cabalin de origine indo-europeană, protector al cailor şi al sezonului călduros, care se năştea şi murea simbolic în săptămâna Rusaliilor. Acest joc, însuşit numai de bărbaţi, se compunea din mişcări ce imitau pasul calului.
Dansul a fost atestat în nordul şi sudul Dunării, la români, aromâni şi meglenoromâni, iar aria lui de răspândire se suprapune peste o parte a teritoriilor locuite de traci.
Căluşarii sunt ceata de bărbaţi, cu număr impar, care execută căluşul.
Căluşul e un ritual amplu, compus din mai multe etape:
- Strodul Rusaliilor - miercurea din a patra săptămână de după Paşte, când se începe repetarea jocurilor caluşăreşti.
- Alegerea steagului - este ceremonia naşterii simbolice a Căluşului şi ziua alegerii Mutului şi a Vătafului.
- Ridicarea steagului
- împodobirea maiagului (prăjinii) la care se leagă o cârpă albă, pelin şi usturoi. - Jurământul - se face în sâmbăta din ajunul Rusaliilor.
- Jocul Căluşului - începe din duminica Rusaliilor şi ţine toată săptămâna următoare.
- Spargerea Căluşului - numită şi "Frângerea steagului", "Dezlegarea" sau "Marţea ciocului" se face seara, în taină, în acelaşi loc unde s-a facut Jurământul. Se mai numeşte "Îngroparea Căluşului" pentru că steagul se frânge şi se dă pe apă sau se îngroapă.
La Craiova în Duminica Rusaliilor se organizează „Alaiul Căluşului Oltenesc”, manifestare la care sunt invitate cete de căluşari din judeţul Dolj sau din judeţele unde se mai performează acest dans ritualic.
Obs. Pentru documentare, vezi Arhiva CJCPCT Dolj (http://www.traditiidoljene.ro/)