Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul


Address

Parcul Prefecturii, Calea Unirii, Craiova, Romania

Despre

Ideea unei statui la Craiova a marelui voievod, care este legat de oraș şi prin faptul că a deţinut dregătoria de mare ban înainte de a fi domnitor, datează de la începutul secolulul 20.
În 1913 s-a constituit un comitet de iniţiativă pentru ridicarea unui monument închinat lui Mihai Viteazul la Craiova. În 1927, societatea „Prietenii Ştiinţei“ propunea ca loc de amplasament Piaţa Unirii. În 1933 s-au adresat Primăriei Capitalei cu rugămintea de a muta statuia lui Mihai Viteazul la Craiova, în cazul în care la Bucureşti se va ridica una mai mare.
Sculptorul D. Pavelescu-Dimo pregătise o machetă pentru realizarea unui monument deosebit de frumos închinat marelui voievod, care însă nu s-a materializat. Din păcate, craiovenii au trebuit să aştepte mulţi ani până să vadă pusă pe amplasament actuala statuie, după ce stătuse mulţi ani în curtea Muzeului de Artă, din diverse motive.
Statuia a fost adusă la Craiova în 1974, dar a stat demontată până în 1990 în spatele Muzeului de Artă. În 1990 a fost ridicată în centrul orașului, în Piața Unirii în apropiere de Prefectură și cu fața spre apus. Între anii 2004-2008, cu ocazia reamenajării centrului orașului a fost mutată în marele parc dintre Prefectură și Biserica istorică Sfânta Treime, cu fântâni arteziene ample în fața îndreptată spre răsărit

Sursa: audiotravelguide.ro; http://vladimirrosulescu.blogspot.com

Alte sugestii

Monumentul Centenarului Independenței din Calafat

Statuie

Bustul lui Nicolae Romanescu

Statuie

Monumentul Eroilor Călăfețeni

Statuie

Statuie Nicolae Romanescu

Statuie

Monument Petre Ivanovici

Statuie