Bucătărie tradițională

Bucătărie tradițională


Doljul se mândreşte, pe lângă alte tradiţii, şi cu cele culinare. An de an are loc evenimentul „Dolju-n bucate“ care reunește reţete tradiţionale din zona Doljului, dar şi din alte zone ale Olteniei, în încercarea de a pune în valoare gospodarii comunităţilor rurale, care şi-au asumat responsabilitatea conservării şi promovării identităţii locale.
Oaspeţii sunt întâmpinaţi cu pâine şi sare şi sunt serviţi cu vin. Gospodine din localităţi doljene, dar şi din alte zone ale Olteniei aduc la Craiova mâncăruri tradiţionale preparate după reţete moştenite din generaţie în generaţie şi îi răsfață pe vizitatori cu gusturi de odinioară.
În zona Doljului încă se mai păstrează mâncărurile tradiționale: turte, păpuşi de dragavei fripte cu mămăligă prăjită pe plită, ciuşti, lapte covăsât, gogoşi, prăjituri cu mere, chec, mâncare de prune, fasole bătută, ciuşti fripte, sarmale, vin şi ţuică și nelipsitele preparate cu praz.

Un ţest, oale, ulcioare, strachini, costume populare, fotografii, un car, odaie curată la drum și multe, multe amintiri, adunate toate intr-un muzeu, făcut sa stea in calea uitării rădăcinilor, felului de viață al bunicilor. În acest décor, la muzeul satului din Pielești s-a desfășurat un episod al manifestării “Doljul in Bucate”, proiect inițiat și susținut de Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale doljene.
Este un bun prilej pentru a stabili o trainică legatură culturală între comunitățile rurale și o ocazie extraordinară de a pune în valoare bucătăria tradițională a județului Dolj, nascută din sărăcia și lipsurile bunilor și străbunilor noștri, dar atât de diversă și de gustoasă, încât își merită locul în galeria bucatelor care întregesc tabloul culinar tradițional românesc.


“Dolju-n bucate” este un proiect ințtiat în anul 2014, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, ca o călătorie prin viața satului tradițional doljean, ilustrată prin diversitate culinară și poveștile protagoniștilor care refac tabloul reunirii familiei țăranului autentic în jurul mesei, la care fiecare își spune bucuriile sau necazurile. Proiectul a fost demarat alături de localitatea Dăbuleni, care a facilitat realizarea unei filmări într-o bucătărie conservată ca acum aproape 100 de ani, cu protagoniste vârstnice care au povestit și gătit la vatră. De asemenea, fotografiile făcute la acel moment au constituit și prima expoziție “La vatra cu bucate ca-n povești”. Deja orașul Dăbuleni și-a trecut în palmaresul cultural mai multe episoade “Dolju-n bucate”, în care gospodinele au gătit așa cum făceau bătrânele lor, folosindu-se doar de ce aveau pe lângă casă.

Un alt exemplu extraordinar de implicare a comunității și de asumare a îmbunătățirii imaginii acesteia prin promovarea faptelor de cultură tradițională este Grupul de Inițiativă “Casa Bercenilor” din comuna Bârca. În repetate rânduri, atât în Craiova (La Galeriile Cromatic, dar și la Universitatea din Craiova), precum și în comună, oamenii au putut gusta pâinea mințită, raci umpluți, salată de vinete cu puțin usturoi și țelină, murături, turtă coaptă, gogoși și multe alte bucate alese, pregătite cu suflet și pricepere de gospodine din Bârca. Și aici, echipa C.J.C.P.C.T. Dolj a realizat o filmare într-o bucătarie tradițională, precum și fotografii pentru expoziție.
La eveniment au participat oficialități locale, reprezentanții Centrului județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Dolj, inclusiv directorul acestei instituții Amelia Etegan, interpreți de folclor și mass media din Craiova.

sursa text și foto: www.gds.ro;
www.folcloroltenesc.ro

Alte sugestii

Ziua Culturii Naționale, plină de evenimente la Craiova
#RetrospectivaAnului. Doljul și Craiova au fost magice și în 2024!
Festivalul „Craiova Muzicală”, un deliciu pentru melomani. Vezi aici concertele care te vor încânta!
Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova