Parcul Nicolae Romanescu

Parcul Nicolae Romanescu


Address

Bulevardul Nicolae Romanescu 1A, Craiova 200738, Romania

Despre

Este cel mai mare parc natural din estul Europei și unul dintre cele mai reprezentative monumente de artă peisageră din România. 
Ca întindere are aproximativ 90 de ha, zonele verzi, aleile şi zonele împădurite, conferindu-i statutul de cea mai mare zonă verde urbană din România. 
A fost inaugurat în 1903 în prezenţa Regelui Carol I. 
Arhitectul peisager Edouard Redont a dus proiectul viitorului Parc Romanescu la Expoziţia Internaţională de la Paris (1900), iar proiectul a fost premiat cu Medalia de Aur. 
Parcul a fost realizat în stil romantic, o sinteză a arhitecturii şi picturii peisagere. 
În 1930, parcul a primit numele de “Parcul N. P. Romanescu” 
Ulterior, au fost adăugate noi componente: portalul de la intrare, împrejmuirea cu gard, a fost extins debarcaderul, s-a trecut la modernizarea iluminatului, a fost construită o seră de 1050 m.p. 
Parcului i-au fost conservate, în timp, componentele, conform cu conceptul iniţial al arhitectului peisager Redont. 
În cadrul ansamblului amenajat, se disting elementele precum: cursurile de apă lungi de peste 1970 m, aleile pe aproape 27 km lungime, intrarea monumentală, monumentul Romanescu, Casa Bibescu, Chioşcul de Fier, Castelul medieval, lacul şi debarcaderul, impresionantul Pod Suspendat, cascadele, Marele lac, Grădina zoologică, Hipodromul, Velodromul, teatrul de vară şi numeroase statui şi grupuri statuare, unele aparţinând unor artişti ilustri (Brâncuşi sau Jalea). 
În 1943, la intrarea principală, a fost ridicat un bust al lui N. Romanescu ca un omagiu adus celui care s-a ocupat îndeaproape de realizarea parcului. 
Accesul in parc este gratuit.
Sursa foto: Bogdan Dănescu
Sursa: http://memorielocala.aman.ro/files/parcul.html 

Evenimente ce urmează

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Parcul Pedagogic

Parc

Parc Debarcader, Calafat

Parc

English Park (Grădina Unirii)

Parc

Parcul Pușkin - Crizantemelor

Parc

Grădina Trandafirilor Frații Buzești

Parc