Vernisajul expoziției „Intramuros/Extramuros - Craiova pe memorie externă”

Vernisajul expoziției „Intramuros/Extramuros - Craiova pe memorie externă”



Sâmbătă, 28 septembrie
, începând cu ora 14.00, Muzeul de Artă Craiova vă invită să participați la vernisajul expoziției „Intramuros/Extramuros - Craiova pe memorie externă”, eveniment organizat în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Dolj.

Expoziția cuprinde fotografii, schițe și lucrări de grafică, din patrimoniul celor două instituții, propunându-și să ofere privitorilor ipostaze elocvente, majoritatea neconservate până în zilele noastre, ale orașului, din diverse epoci, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Sunt, de asemenea, surprinse câteva interioare ale unor case particulare sau instituții de cultură care au reprezentat puncte de atracție pentru comunitate sau obiectul curiozității craiovenilor, la începutul secolului XX. 

Multe din casele/străzile/locurile/spațiile interioare care pot fi văzute aici nu mai există în prezent, altele au supraviețuit purtând dureros urmele timpului, de aceea, pentru mulți dintre noi, Craiova reflectată în imaginile expoziției nu aparține nici măcar memoriei (afective), ci ar putea părea un loc la fel de străin, ca un oraș pe care nu l-am vizitat niciodată.

Deși datează de mult ca așezare, Craiova nu e un oraș vechi. S-a încăpățânat să reziste și să crească conservând un model de locuire tipic rural – cu gospodării, grădini generoase și acareturi - până aproape de jumătatea secolului XX. Cel mai potrivit termen pentru a defini morfologia orașului a fost și a rămas acela de eclectism. Amestecul stilurilor a rămas vizibil, atât în privința arhitecturii unei construcții, cât și din perspectiva imaginii de ansamblu a urbei. Noul și vechiul au coexistat aproape dintotdeauna și continuă să o facă, în unele instanțe armonios, în altele, printr-o alăturare ce violentează privirea. 

Locuim în oraș, dar și orașul ne locuiește, sub forma unui peisaj interiorizat care ne dă sentimentul de acasă. Expoziția de față va trezi nostalgii sau mirări, va isca întrebări, reiterând vizual ideea că metamorfozele mediului în care trăim reflectă prefacerile prin care trecem noi înșine și diferențele insurmontabile care apar odată cu trecerea timpului și schimbarea generațiilor.  

Expoziția va fi găzduită în Sala Oglinzilor și Rotonda Palatului Jean Mihail, pe Calea Unirii, nr. 15 și va fi deschisă în perioada 28 septembrie - 28 octombrie 2024.


Vă așteptăm!

Vernisaj
: Sâmbătă, 28 septembrie 2024, ora: 14.00

Curator
: Laura Tiparu

Instituție parteneră
: Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Dolj.

Alte sugestii

Alina Eremia te așteaptă, în weekend, la Târgul de Crăciun Craiova
Week-end Colibri cu povești pe scenă și la Târgul de Crăciun
Stagiunea Colibri. ACTul 9: Marcel Iureș cu „Rosto“ pe scena Teatrului Colibri
Sărbătoare vineri la Calafat, dedicată Zilei Naționale a României
Târgul de Crăciun din Craiova Weekend plin de magie și surprize! 22 – 23 noiembrie 2024