Caravana Creștină - Turneul de Muzică Bizantină

Caravana Creștină - Turneul de Muzică Bizantină



Toamna aceasta, muzica bizantină aprinde inima românilor creștin ortodocși. Cu o tradiție vie de mai bine de 1000 de ani, muzica bizantină este o rugăciune ce are o lucrare minunată de ai face pe cei care o ascultă, să trăiască o pregustare a raiului pe pământ.


Marți, 12 noiembrie 2024, de la ora 19.00, la Filarmonica din Craiova


Grupul Psaltic "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Craiova”
Dirijor Victor Sapca, alături de una dintre cele mai importante voci bizantine Ribale Wehbe, Ana Nuță și grupul Grupul psaltic de fete "Sfânta Mare Muceniță Tatiana, Diaconița" vor interpreta muzică tradițională bizantină, iar Tronos Junior vor aduce pe scenă puțin din minunată lume a celor mici.


Concertul este prezentat de Daniel Buzdugan.

Evenimentul este organizat cu Binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Academician Dr.Irineu Ion Popa-Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei.
 
Evenimentul va include, de asemenea, proiecții și prezentări legate de documentarul nostru de lung metraj, “Sounds of Byzantium”, care explorează istoria, semnificația și impactul muzicii bizantine în diverse culturi și discipline, inclusiv artă, știință și terapie.
 
 
Pe lângă concertul live, vor avea loc discuții și prezentări axate pe educația creștină, importanța rugăciunii, promovând valori morale și spirituale și încurajând o înțelegere mai profundă a tradițiilor ortodoxe.
 
În cadrul evenimentului, va avea loc o expoziție de fotografii a icoanelor realizate de pictorul bisericesc Costel Olărean sub îndrumarea Pr. Lect. univ. dr. Adrian-Cristian Mazilița, icoane care împodobesc Sala de festivități a Centrului eparhial al Episcopiei Severinului.  Această expoziție a fost realizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În cadrul galeriei foto vor fi expuse, sumar, elemente teoretice fundamentale din muzica bizantină, precum și chipuri de melozi, imnografi și protopsalți care au trudit de-a lungul istoriei la evoluția acestei arte, începând cu imaginea Sfântului Prooroc David, continuând cu perioada secolelor II - XX și încheind cu Sfântul Nectarie Protopsaltul.
De asemenea, vizitatorii expoziției vor avea posibilitatea accesării online a studiului intitulat: O istorie a muzicii bizantine in imagini - chipuri de melozi, imnografi și protopsalți, realizat de Pr. Lect. univ. dr. Adrian Cristian Mazilița de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova. Descarcă studiul de aici https://armonialumina.com/
 
 
Marți, 12 noiembrie 2024, de la ora 19.00, la Filarmonica Oltenia, din Craiova 

Artiști:

Grupul Psaltic " Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Craiova” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, condus de Dirijor Protodiac. Lect. univ. dr. Victor Șapcă

Ribale Wehbé, Beirut (Liban)

Ana Nuță 
 
Grupul psaltic de fete "Sfânta Mare Muceniță Tatiana, Diaconița" 
 
Grupul psaltic Tronos Junior, Corul de copii al Patriarhiei Române
 

Cânta-voi Domnului în viața mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi.
  Plăcute să-I fie Lui cuvintele mele,iar eu mă voi veseli de Domnul.
  Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul.
-      Psalmul 103 - 
 

 

DESPRE ARTIȘTI :

Grupul Psaltic “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova

Grupul a luat naștere în urmă cu aproximativ 20 ani și în toți acești ani interpretarea corului îndeamnă la rugăciune și comuniune și exprimă în modul cel mai autentic spiritualitatea ortodoxă. Grupul psaltic “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” își propune redescoperirea cântecelor şi a vechilor tradiţii populare şi în mod special a cântului şi repertoriului bisericesc de origine bizantină, prin punerea în valoare a cântărilor psaltice ale marilor protopsalţi români: Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu sau Nectarie Protopsaltul.
Grupul Psaltic “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova este condus de dirijorul Protodiac. Lect. univ. dr. Victor Șapcă.

 

Ribale Wehbé, Beirut(Liban)
 
Este o tânără interpretă libaneză de muzică tradițională și religioasă, născută în Beirut, într-o familie de muzicieni. Chiar dacă este o bună cunoscătoare a muzicii orientale, Ribale are o pasiune deosebită pentru muzica bizantină. A participat la primul său concert de muzică bizantină atunci când avea 8 ani împreună cu Corul Școlii de muzică ecleziastică din Beirut.
Ribale și-a obținut diploma de licență în Educație muzicală și Muzicologie la Universitate Antonine – Baabda Liban în 2020 și diploma în muzică bizantină la Școala de Muzică Bizantină a Arhiepiscopiei Atenei – Grecia în 2021. De asemenea, ea oferă lecții de muzică orientală și cântă la pian și oud (instrument arab oriental). Când nu are concerte, predă Muzică bizantină și orientală.

Ana Nuță 
 
Este tânăra care a făcut-o pe Andra să plângă la emisiunea “Românii au Talent”, a primit Golden Buzz și a impresionat o țară intreagă cu vocea sa unică și povestea de viața impresionantă. Ana a simtit în biserică că muzica psaltică este chemarea ei. Când era mică a început să cânte din senin în biserică, iar cei din jurul ei erau fascinati de ea. 

 
Grupul psaltic de fete " Sfânta Mare Muceniță Tatiana, Diaconița”

La inițiativa Anei și cu binecuvântarea Înaltprea Sfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscopul Craiovei, a luat ființă, în toamna anului 2022, Grupul psaltic de fete " Sfânta Mare Muceniță Tatiana, Diaconița”

 Alături de Ana, în acest grup sunt tinere de la Facultățile de Muzică, Litere, Medicină și Drept, toate fiind pasionate de acest gen muzical complex. Grupul psaltic de fete s-a remarcat recent prin câștigarea Premiului 3, la Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul”, organizat de Patriarhia Română.
 
 
Grupul psaltic Tronos Junior

 
Tronos Junior este grupul psaltic de copii al Patriarhiei Române și a fost înființat în ianuarie 2023 la Parohia “Foișorul Mavrocordaților” de Arhid. Mihail Bucă împreună cu coordonatorul proiectului Ioan Balaban. Zeci de copiii vor cânta muzică bisericească și vă vor aduce în inimă, bucuria cuvintelor sfinte.
 

„Vă invit să vă alăturați acestei caravane creștine, unde muzica bizantină este privită nu doar ca o formă artistică, ci ca un vehicul sacru pentru rugăciune, meditație și comuniune spirituală, pentru a evidenția legătura dintre muzica bizantină și practica spirituală a Bisericii Ortodoxe. 

„Să pornim împreună într-o călătorie a muzicii bizantine. Căci dacă suntem împreună, credința noastră crește.” Mina Cristiana, Președinte al Asociației Culturale” Armonia lu’mina”

Fie că o numim muzică bizantină, muzică psaltică sau muzică bisericească ortodoxă, aceasta este întâlnită uniform pe întreg spatiul geografic ortodox din Constantinopol în Balcani, Orientul mijlociu, Africa și pe alocuri în spațiul rusesc.

Născută la începutul creştinismului, cântarea bizantină, un gen muzical unic transmis de Biserica Ortodoxă, a supravieţuit până în zilele noastre, ceea ce a condus la includerea sa, în anul 2019, pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. În Biserica Ortodoxă actuală, mai multe biserici folosesc cântarea bizantină ca prima tradiţie liturgică, printre acestea fiind cele din Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim, România, Serbia, Grecia şi Cipru.” 

„Este cu adevărat remarcabil și demn de laudă faptul că oameni laici, precum Mina Cristiana, dedică timp și efort pentru a explora și a prezenta această formă de artă sacrală. Prin asemenea inițiative, muzica bizantină, o comoară a patrimoniului cultural și spiritual, este adusă mai aproape de inimile și conștiințele oamenilor contemporani.” Protopsaltul Patriarhiei Române, Arhiadiacon Mihail Bucă,Dirijorul Corului psaltic al Catedralei Patriarhale Române, Tronos.

 
“Caravana Creștină” este mai mult decât un turneu muzical—este o oportunitate de a inspira, educa și conecta publicul cu patrimoniul său cultural și spiritual.
 
 Este o campanie de promovare a muzicii bizantine cu scopul de a strânge fonduri pentru producția filmului  "Sounds of Byzantium".
 
 
Vă invităm pe toți să vă alăturați în această călătorie, promovând frumusețea muzicii bizantine și valorile creștine.
 

Organizator

Asociația Culturală “Armonia lu’mina” are ca misiune promovarea muzicii bizantine, a valorilor creștine, a patrimoniului religios și cultural ortodox al României. Are ca proiect principal producția cinematografică, filmul documentar lungmetraj “Sounds of Byzantium” despre istoria muzicii bizantine și rolul acesteia la nivel de artă, știință, terapie.


Titlul Caravana Creștină a fost inspirat după canalul de filme creștine Caravana Cinematografică, simbolizând o călătorie a credinței și unității. Acest turneu care străbate România aduce împreună psalți și coruri psaltice din mai multe țări, creând o conexiune spirituală prin muzică și artă. Vocile lor creează o legătură între diferite culturi, unind oamenii într-o experiență comună de credință.


Un element special al evenimentului este logo-ul turneului, care folosește un font creat de părintele Cristian Alexandru, compozitor șimembru al Grupului Psaltic “Tronos” al Patriarhiei Române. Acesta adaugă un plus de tradiție și credință în identitatea vizuală a turneului, oferindu-i o notă autentică și profundă.

Acest eveniment este organizat cu scopul de strângere de fonduri necesare pentru producția filmului "Sounds of Byzantium". Valoarea biletelor încasate vor fi donate Asociației Culturale “Armonia lu’mina” https://armonialumina.com/doneaza/

Sponsori: Smith&Smith, Dacris, Serigraphic

Parteneri: Filarmonica Olteniei, Arhiespiscopia Olteniei, Normedia, Media Tv

Parteneri media: Prima Tv, Radio Da, RTVD, Euroetnic 

Similar Suggestions

Alina Eremia te așteaptă, în weekend, la Târgul de Crăciun Craiova
Week-end Colibri cu povești pe scenă și la Târgul de Crăciun
Stagiunea Colibri. ACTul 9: Marcel Iureș cu „Rosto“ pe scena Teatrului Colibri
Sărbătoare vineri la Calafat, dedicată Zilei Naționale a României
Târgul de Crăciun din Craiova Weekend plin de magie și surprize! 22 – 23 noiembrie 2024