Inaugurare Cula Cernăteștilor și Cula Izvoranu-Geblescu

Inaugurare Cula Cernăteștilor și Cula Izvoranu-Geblescu


Două monumente de importanță națională, Cula Izvoranu – Geblescu, din comuna Brabova, și Cula Cernăteștilor, din comuna Cernătești, au fost inaugurate, vineri după-amiază, în urma unui proces complex de refacere, imobilele fiind complet dotate și echipate cu tehnologii moderne pentru a ilustra cât mai fidel aspecte ale epocii căreia îi aparțin.

 Lucrările de restaurare și consolidare ale celor două edificii, reprezentative pentru zona Olteniei, au fost executate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, imobilele urmând să fie amenajate ca puncte muzeale și să fie incluse într-un circuit turistic și cultural.  
Evenimentul de prezentare a fost precedat de o întâlnire, la Palatul Administrativ din Craiova, la care au participat reprezentanți ai administrației centrale și locale, alături de ambasadorii statelor Macedonia de Nord și Serbia în urma căreia a fost luată în considerare susținerea comună a introducerii culelor din Oltenia în patrimoniul UNESCO.
„Singurele două cule din Dolj, care au mai putut fi salvate de la degradare, ar putea intra în patrimoniul UNESCO după ce au fost reabilitate de Consiliul Județean Dolj. Este inițiativa pe care am anunțat-o astăzi, în cadrul evenimentului de inaugurare a celor două monumente istorice, inițiativă pentru care avem deja sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe și a unor înalți diplomați. 
Le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în demersul nostru de a recupera patrimoniul cultural și istoric al județului, de la cei care au scris proiectul pentru a accesa fondurile europene necesare, până la cei care au pus conceptul nostru în practică și la cei care au fost astăzi prezenți la spectacolul inaugural. 
Angajamentul Consiliul Județean Dolj este acela de a pune în valoare istoria și valorile acestui județ, de a ne așeza pe harta țării cu obiective reprezentative și de a ne impune în rândul celor care folosesc fondurile europene pentru revitalizarea satului românesc. 
De mâine, vă așteptăm să descoperiți farmecul vremurilor de odinioară și poveștile neștiute ale construcțiilor fortificate din Brabova și Cernătești! Ne vedem la cule!”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
 
Proiectul de restaurare și consolidare a culelor Izvoranu-Geblescu și Cernăteștilor a fost implementat prin două proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, având o valoare cumulată de  aproximativ un milion de euro, fondurile fiind accesate de Consiliul Județean Dolj, în parteneriat cu Primăria Brabova și Primăria Cernătești.
Răspândite cu precădere în Oltenia și în Muntenia, culele reprezintă un anumit tip de locuință fortificată, având un rol de apărare și de veghe, dar și de locuire permanentă. Caracteristic acestor tipuri de construcție sunt zidurile foarte groase, scări interioare care fac legătura dintre niveluri, uși întărite, guri de tragere, ascunzători. 
Printr-un parteneriat încheiat cu Primăria Cernătești, Consiliul Județean Dolj își propune ca în incinta „Conacului Săulescu“, aflat în satul Rasnicu Oghian, să fie amenajat un întreg complex etnografic. De asemenea, în vecinătatea acestui obiectiv va fi creat Muzeul Băniei rurale, o structură prevăzută cu o importantă componentă interactivă și educațională.
 

Similar Suggestions

Alina Eremia te așteaptă, în weekend, la Târgul de Crăciun Craiova
Week-end Colibri cu povești pe scenă și la Târgul de Crăciun
Stagiunea Colibri. ACTul 9: Marcel Iureș cu „Rosto“ pe scena Teatrului Colibri
Sărbătoare vineri la Calafat, dedicată Zilei Naționale a României
Târgul de Crăciun din Craiova Weekend plin de magie și surprize! 22 – 23 noiembrie 2024