Băgău - regia Cristina Giurgea

Băgău - regia Cristina Giurgea


Gazdă:


Strada Alexandru Ioan Cuza 11, Craiova 200585, Romania

Data și ora:

Despre

PREMIERĂ
Spectacolul câștigător al concursului de TINERI REGIZORI ȘI SCENOGRAFI ROMÂNI, Ediția a XI-a
Băgău
de Ioana Bradea
Regia Cristina Giurgea
Scenografia Ioana Ungureanu
Asistență de regie Gabriela Oprescu
Distribuția: Iulia Colan, Edith Mag, Alina Mangra, Anca-Maria Ilinca / Monica Ardeleanu, Costinela Ungureanu, Raluca Păun, Claudiu Mihail , Cătălin Vieru, Ștefan Cepoi
VOCILE (înregistrate) – George Albert Costea, Vlad Udrescu

Băgău este o telefoniadă eroi-comică unică în felul său care se derulează de-a lungul a șapte zile, în epoca de confuzie și degringoladă în care a intrat România imediat după o revoluție în care au murit pentru libertate sute de tineri. Numai că, în capitalism, libertatea costă (și cere) bani. Andreea, eroina romanului scris de Ioana Bradea, intră în tură la linia de telefonie erotică unde lucrează, vineri seara, când tentațiile weekendului sunt mult mai aprinse. Fauna clienților care o apelează este diversă, se revarsă în cascade lexicale care fac din roman un bric-a-brac de senzații și deversări ale unor naturi erotice apoplectice. Satira, parodia cuplate la drama interioară a protagonistei mixează un vortex de stări și sentimente în care se regăsește o parte majoră a iluziei timpului pierdut în primii ani după căderea comunismului.
Ce a spus critica:
„Băgău, romanul de debut al Ioanei Bradea, este Vocea umană în epoca 89.89.89... Nu ştiu dacă Bradea a citit monologul dramatic al lui Cocteau, probabil că nu (cine mai citeşte, astăzi, Cocteau?!), dar asemănările sunt destule: tot o femeie părăsită de iubit (aici, ea se numeşte Andreea), tot un telefon (aici, chiar mai multe!), tot o lungă mărturisire a bucuriilor şi necazurilor trăite împreună, tot o Voce... Dacă a “inventat” ceva, Bradea pare să fi inventat oralul; nu ’literatura orală’ (asta era inventată de mult), nici, evident, ’sexul oral’ (şi acesta, de când lumea...), ci ’oralul’ ca decor, motor, narator al ficţiunii. Vocea ei (omniprezentă, chiar şi atunci când se intersectează – & intersexează – cu vocile colegelor şi clienţilor… (Alex Leo Șerban)
Cristina Giurgea a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București în 2016, debutând în același an la Teatrul Național București cu spectacolul „Eden” de Eugene O`Brien o coproducție dintre TNB, UNATC și Ambasada Irlandei la București. În anii următori lucrat ca asistent de regie în diferite teatre din București. În 2018 a scris și regizat spectacolul „Împrelună” la Teatrul Ion Creangă, spectacol dedicat copiilor cu vârste între 0 și 3 ani. Colaborarea cu Teatrul Ion Creangă a continuat și în anii următori cu spectacolul co-regizat și scris împreună cu regizorul italian Andrea Buzzetti, iar apoi a coordonat pentru un an proiectul european Mapping. A Map on the aesthetics of performing arts for early years dedicat educației timpurii. În 2020 a regizat la Teatrul Odeon din București spectacolul `Paracliserul` de Marin Sorescu. În prezent își continuă studiile urmând un master în Applied Theatre - Artistic theatre practice & society în Salzburg, Austria la Universitatea Mozarteum, lucrând în paralel și în România.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Spectacol recomandat publicului cu vârsta peste 18 ani.
BILETE:
- online, pe www.tncms.ro: https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/1321
- la Agenția de bilete a teatrului
Prețul biletelor este 45 lei la Agenția teatrală, și 44 lei pe platforma online.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Contact Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00; Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 19:00
TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA