#ZiuaOlteniei, sărbătorită la Craiova. Ce activități au pregătit instituțiile

#ZiuaOlteniei, sărbătorită la Craiova. Ce activități au pregătit instituțiile


21 martie a devenit, de câțiva ani, o zi foarte importantă pentru oltenii de pretutindeni. Prin lege, din anul 2017, aceasta a fost declarată Ziua Olteniei și coincide cu intrarea la București a revoluționarului Tudor Vladimirescu la 21 martie 1821, același om curajos care a început revoluția din același an în Oltenia.

Pentru acest an, instituțiile de cultură și nu numai au pregătit un program vast prin care promovează tradițiile, istoria și moștenirea culturală pe care noi, oltenii, o avem din moși-strămoși.

Așadar, de la gastronomie și până la expoziții și ateliere, toate evenimentele se vor desfășura în diverse puncte ale Craiovei, de-a lungul zilei de 21 martie.

În Centrul Istoric al municipiului, mai exact în Piața „Frații Buzești”, între 18:00 și 18:30 va avea loc spectacolul de dans contemporan „Călușul – de la ritual la terapie”, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”.

În același loc se va desfășura, între 18:30 și 21:00, spectacolul de tradiții „N-auzirăți de-un oltean”, cu invitați de seamă din muzica populară: Angelica Stoican, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Vasilica Dinu, Victorița Lăcătușu, Maria Loga, Neta Soare, Zorina Bălan, Ileana Lăceanu, Emilia Dorobanțu, Marian Medregoniu, Delia Barbu, Bogdan Cioranu, Lavinia Bîrsoghe, Lucreția Goagea, Alina Moți Drăghia, Alina Lăcătușu, Livia Celea, Alexandra Bleaje, Alexandru Lilea și Maria Ghinea. Spectacolul se va desfășura cu acompaniamentul Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului – Târgu Jiu, sub bagheta dirijorilor Marcel Parnica și Aurel Blondea. Evenimentul este organizat de Primăria Craiova, prin Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj.

Totodată, în aceeași Piață, craiovenii vor putea să admire expoziția de documente și reclame vechi „Craiova de altădată”, din colecția Florian Ciobanu, organizată, de asemenea, de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”.

Muzeul de Artă Craiova a pregătit o expoziție de grafică marca Theodor Aman, iar Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” propune vizitatorilor, la sediul instituției, mai multe activități, precum expoziția „Schițe și povești” sau atelierul „Prima mea marionetă”, unde copiii vor învăța să construiască marionete din materiale reciclabile.

În același timp, Muzeul Olteniei va găzdui expoziția „Personalități craiovene – C.D. Fortunescu”, ce va fi vernisată la ora 11:00, la Secția de Istorie-Arheologie.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj vă invită la expoziția de fotografie „Dolju-n bucate”, urmând să aibă loc și o expoziție gastronomică sub numele „Din cămara oltenească”, de la ora 13:00, la Galeriile Cromatic.

Și la Consiliul Județean Dolj, mai exact în holul instituției, vor avea loc un festin culinar ca-n Lunca Dunării, dar și o expoziție de artă fotografică, „Oltenia azi, alb-negru și color”. Aceste evenimente sunt organizate de Școala Populară de Arte și Meserii Cornetti.

Nu în ultimul rând, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” vine să completeze tot acest șir de evenimente cu o sumedenie de activități: Dansuri tradiționale oltenești (Ansamblul Segărceanu - Video), Costume populare oltenești (desene realizate de copii), Mici oltenași în costume nationale (expoziție foto), Anecdote cu și despre olteni, Expoziție de carte, Prezentare multimedia cu titlul "Publicații periodice oltenești apărute până în anul 1950”, Doljul în monografii (expoziție virtuală), 5 epigrame despre olteni, Botezul - tradiții în Oltenia (prezentare digitală), Expoziția "Oltenia în documente multimedia" expoziție de documente audio-video, sala "Marin Sorescu" (prezentare multimedia), Expoziție de carte "Oltenia de ieri și de azi", Salonul Expozițional (prezentare multimedia), Portul popular oltenesc în colecțiile Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” (prezentare multimedia), Identități culturale oltenești în Muzeul Cărții și Exilului Românesc, Expozitie de carte, corespondenţă, fotografii, manuscrise şi documente inedite, Filme de prezentare: Nicolae Romanescu și Vintilă Horia, dar și o masă rotundă și lecturi publice cu titlul „Scriitori olteni”.

Așadar, rezervați-vă timp în această zi și veniți să vă bucurați de ceea ce instituțiile craiovene v-au pregătit. De la cei mai mici până la cei mai mari, cu siguranță veți avea ce vedea, trăi și experimenta!

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova