#24Ianuarie local. Cum sărbătorim Mica Unire

#24Ianuarie local. Cum sărbătorim Mica Unire


Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 a fost mereu un prilej să ne uităm în urma noastră și să vedem cum cei dinaintea noastră au reușit să construiască și să unească un întreg popor. Moștenirea lor nu este doar cea a faptelor, ci și a ceea ce au reușit să lase în urmă, prin cultură, istorie și implicare. Vă propunem să ne amintim de ei în aceste zile – și nu numai – prin câteva activități inedite!

O vizită la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei

Colecția modernă-contemporană a Muzeului Olteniei este una deosebită, iar exponatele vă vor transpune cu siguranță în perioada însemnată a României. Fie că vorbim despre steaguri, documente, medalii și fotografii, sigilii sau Fondul „Titulescu”, suntem convinși că ceea ce veți găsi va reprezenta atât o lecție de istorie, cât și o experiență în sine!
Muzeul Olteniei - facebook

Un roadtrip la culele din Brabova și Cernătești

Ce mod mai bun de a cunoaște istoria decât acela de a o simți chiar acolo unde s-a întâmplat? Pentru asta, avem cele două cule din Dolj, Izvoranu-Geblescu (Brabova) și Cernăteștilor (Cernătești), construcții semifortificate folosite de boieri, pe vremuri, atât pentru locuit, dar mai ales pentru apărare. Cele două cule au fost restaurate și introduse în circuitul turistic anul trecut, iar voi le puteți vizita ca pe orice alt muzeu, alături de poveștile lor, spuse prin exponate și prin personalul dedicat! 
Cula Izvoranu Geblescu - Brabova Dolj - Muzeul Olteniei - facebook Cula Cernăteștilor - Muzeul Olteniei - facebook

Un moment de reamintire la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Centrul Craiovei este renumit pentru statuia lui Mihai Viteazul, însă în zona centrală există și un alt monument impunător, cel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a realizat Mica Unire de la 1859. Statuia a fost executată în 1912 de către sculptorul italian Raffaello Romanelli. Ea a fost amplasată, inițial, în 1935, în fața hotelului "Minerva", însă a fost inaugurată abia în 1939, pentru ca un an mai târziu să fie mutată în grădina "English Park", în fața clădirii Primăriei Craiova. Statuia îl reprezintă pe domnitor în picioare, drept, cu sabia ținută cu ambele mâini, într-un gest ce sugerează ideea de hotărâre și demnitate. Pe soclu, pe ambele laturi, dreapta și stânga, se află inscripționate texte cu descrierea măsurilor luate de Alexandru Ioan Cuza în timpul domniei sale. 

Un tur ghidat cu Monumentalist sau Craiova Guided Tours

Credem că istoria este importantă mai ales atunci când este transmisă prin viu grai, iar noi suntem norocoși să trăim într-o zonă în care oamenii pasionați de istorie și de arhitectură se dedică întru totul acestui domeniu. Dacă vă doriți o plimbare pe cărările istoriei, cu amănunte interesante și detalii de care nu știați vreodată, luați legătura cu Monumentalist sau Craiova Guided Tours și lăsați-i pe ei să vă poarte într-o poveste de neuitat a Craiovei!
Monumentalist - facebook Craiova Guided Tours - facebook

Timp pentru lectură la Biblioteca „Aman”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” dispune de un fond de cărți impresionant, pe care le puteți împrumuta sau pe care le puteți studia chiar în sălile instituției. Vă provocăm să mergeți și voi la bibliotecă și să intrați în lumea minunată a cărților care vă pot povesti cel mai bine istoria!
Biblioteca Judeteana Alexandru & Aristia Aman Craiova - facebook

Alte sugestii

#RetrospectivaAnului. Doljul și Craiova au fost magice și în 2024!
Festivalul „Craiova Muzicală”, un deliciu pentru melomani. Vezi aici concertele care te vor încânta!
Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova
Târgul Meșterilor Populari – ediția cu numărul 45, la Craiova!