#AromeDoljene. Roadele pământului pe care trebuie să le guști vara asta


Solurile fertile, mângâiate de soare și îngrijite cu generozitate de fermierii doljeni scot pe tarabe, an de an, fructe și legume al căror gust nu prea se compară cu nimic. Fie că le cumpărăm din piețe sau de pe marginea drumului, de la porțile oamenilor, acestea au garanția gustului și a încrederii pe care doar o producție proprie o poate da.

Pregătește-ți papilele gustative, căci o să aibă ceva de lucru, și plănuiește-ți cu noi următorul drum la piață. Și golește frigiderul, căci trebuie să faci loc pentru bunătățile care vin #DirectDinDolj.

Lubenița

Lubenița sau pepenele roșu e unul dintre brandurile locale cu care Doljul se mândrește și suntem aproape siguri că cele mai gustoase, zemoase și răcoritoare lubenițe se găsesc exact aici. „Patria” lor este comuna Dăbuleni, unde „Dulcele de Dăbuleni” este soiul care a devenit rege de-a lungul timpului. Numele său spune tot, iar „mingile” verzi la exterior și roșii la interior pot fi găsite atât în piețele din județ, cât și la marginea drumului, exact așa cum bătrânii producători își vindeau odată marfa.

Roșiile

Zemoase, cu pulpa roz sau roșie, tomatele crescute în Dolj au alt gust fix datorită solului binecuvântat pe care îl cunoaștem cu toții. Dacă nu știi ce soi anume să alegi, îți recomandăm cu căldură să încerci roșiile roze sau cele numite „inimă de bou”, tocmai datorită formei generoase. Ambele soiuri, dar nu doar ele, sunt ofertante atât din punct de vedere al aromei, cât și din cel al consistenței, astfel că sunt ideale atât în salate, cât și mâncate pur și simplu, cu sare, așa cum făceam în copilărie, la țară, direct de pe vrej.

Castraveții

Poate ți se pare o legumă banală, pe care o găsești tot timpul anului în supermarketuri, dar îți spunem cu certitudine că vara, în Dolj, castraveții au cel mai bun gust și sunt și cei mai crocanți. Atât de buni sunt încât îi poți mânca direct cu coajă, spălați bine, fără să te mai deranjezi să-i cureți. Chiar și medicii recomandă asta, având în vedere că în coajă sunt o mulțime de substanțe nutritive.

Pepenele galben

Dacă simți nevoia de ceva dulce și fresh, ușor mai consistent decât lubenița, atunci pepenele galben e cel pe care trebuie să îl încerci cu siguranță. Cel mai gustos în luna august, el are o consistență perfectă, asemenea texturii, iar parfumul său este inconfundabil. Bineînțeles că îți recomandăm să îl răcești binișor înainte, astfel încât acest desert de vară să fie exact cum trebuie. Și, încă un secret: merge de minune cu înghețată sau cu o lingură de miere scursă peste feliile proaspăt tăiate.

Piersicile

Solul nisipos, ars de soare, permite Doljului să crească și să producă delicioasele fructe pe care deseori le găsim în magazine aduse din alte țări. Cu toate astea, producătorii din județ au prins oportunitatea și cresc aici, la noi acasă, fructe cu gust, îngrijite cum trebuie, fără să mai fie nevoie ca ele să fie importate. Versatile și dulci, piersicile sunt gustoase și ca atare, dar și în gemuri, dulcețuri ori nectar.

A cumpăra local înseamnă a susține producția unui județ și oamenii acestor locuri. În perioade ciudate, cum este și aceasta pe care o traversăm acum, a ne susține unii pe alții înseamnă a rămâne împreună, ca o comunitate, iar asta va spune multe pe termen mediu și lung.

Cumpărați local!

Foto: facebook.com/pietecraiova.ro, facebook.com/pepenedeDabuleni, roaliment.ro, seminte-rosii.eu, pikrepo.com, flickr.com, pxfuel.com, piqsels.com

Alte sugestii

#DecembrieMagic. Ce evenimente ne aduc mai aproape Crăciunul
#DorDePăunescu. Doljul îl onorează pe marele poet prin festivalul ajuns la cea de-a opta ediție
#HobbyuriDeToamnă. Ce să facem ca să (ne) treacă mai repede toamna
#AromeDinEst. 5 restaurante cu specific turcesc, chinezesc ori vietnamez pe care trebuie să le încerci toamna asta
Romanțe și parfum de epocă. Festivalul „Ioana Radu”, la a IX-a ediție