Castrul de la Răcari – promovat, parc de aventură și traseu de biciclete, în Dolj

Castrul de la Răcari – promovat, parc de aventură și traseu de biciclete, în Dolj


Castrul roman de la Răcari, ce aparține localității doljene Brădești, va fi digitalizat și promovat cu fonduri europene din PNRR, a anunțat, recent, conducerea Consiliului Județean Dolj. 30.000 de euro vor fi alocați administrației locale din comuna Brădești pentru promovarea Castrului roman de la Răcari. Se vor finanța serviciile de digitalizare a sitului, crearea unei aplicații dedicate vizitatorilor, marcarea și semnalizarea castrului ca făcând parte din Traseul Castrelor Romane și realizarea unei oferte culturale pentru regiune.

Castrul roman amintit a funcționat ca obiectiv militar de supraveghere a unui port de pe râul Jiu timp de aproape 2 secole, din timpul războaielor daco-romane și până la retragerea romană, între anii 101 și 271 d.Hr.

El poate fi parțial vizitat, grație cercetărilor și săpăturilor făcute de specialiștii Muzeului Olteniei din Craiova, care au depus eforturi și pentru conservarea acestora.

Alte situri importante din Dolj

  • Situl arheologic de la Bâzdâna – Cucuioava - Situl arheologic se află pe o margine de deal, la 1 km nord-vest de localitate, la distanţa de 5.060 m faţă de biserica din Calopăr.
  • Situl arheologic de la Cârcea - La Hanuri - Situl se află la 50 m vest de Halta CFR. În prezent, situl "La Hanuri" este acoperit de case dar mai există mici porţiuni, libere pentru viitoare cercetări arheologice.
  • Situl arheologic de la Cioroiu Nou - Aşezarea se află în marginea de SE a satului, la sud de drumul ce merge la Siliştea Crucii şi la vest de cel care merge la Boureni, la SV şi sub cimitirul satului, într-o buclă făcută de apa Cioroiului către vest. Se găseşte la distanţa de 906 m faţă de Biserica Cioroiu Nou.
  • Situl arheologic de la Desa – Castraviţa - Situl se află pe islazul comunei, la 7 km sud-vest de localitate, în dreptul ostrovului Acalia, borna fluvială 766. 

Trasee turistice pentru biciclete

Pe lângă promovarea sitului de la Răcarii de Jos, Consiliul Județean Dolj vrea să investească în realizarea unor trasee de velo-turism, împreună cu patru localități din apropierea Craiovei. Este vorba despre Bucovăț, Breasta, Podari și Vârvor, ale căror autorități locale urmează să identifice rutele și să stabilească regimul juridic al terenurilor care vor fi traversate de piste de biciclete.

Scopul este acela de a crea o rețea de piste care să lege obiective de interes regional, cum sunt pădurea din satul Palilula, parcul din satul Breasta sau lacul Ciutura, din zona localității Vârvor. În acest fel, va fi oferită o alternativă din ce în ce mai atractivă pentru petrecerea timpului liber.

Totodată, CJ Dolj urmează să identifice și un spațiu potrivit amenajării unui parc de aventură, investiție care ar urma să fie demarată în viitorul apropiat.

Alte sugestii

Zilele Craiovei deschid sezonul verii și al distracției!
#MemoriaGustului. Dolju-n bucate de 10, lecție de tradiție și generozitate predată în farfurii
#StayFit. Mișcare pentru o viață sănătoasă, la îndemâna noastră!
#PlanuriDeMinivacanță. Ce facem în Dolj în perioada Paștelui
#DoljulTuristic. Casa Memorială „Alexandru Macedonski” din Goiești va fi reabilitată!