Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj

Instituții de cultură


Program

Închis
Vezi programul

Address

Strada Alexandru Macedonski 28, Craiova 200383, Romania

Despre

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj (C.J.C.P.C.T. Dolj) este o instituție publică de cultură, cu personalitate juridică, din subordinea Consiliului Judetean Dolj (C. J. Dolj), instituție de specialitate cu rol de cercetare, culegere, arhivare, transmitere și promovare a culturii tradiționale din județul Dolj, precum și de punere în valoare a creației contemporane a județului nostru.

A fost înfiintat la 1 decembrie 1955, prin Decret de Stat sub denumirea de Casa Regionala a Creatiei Populare din Oltenia, institutie menita a îndruma si controla activitatile artistice de amatori, accentul punându-se atunci, ca si înca foarte multi ani de-atunci, pe ideea de cultura de mase.
În subordinea Caselor Regionale de Creatie Populara se aflau Caminele Culturale (la vremea aceea existau si camine culturale de cartier în fiecare oras) si Casele Raionale de Cultura.

De-a lungul vremii această instituţie a purtat şi alte denumiri: Centrul de Îndrumare a Creaţiei Populare şi a Mişcării Artistice de Masă Dolj, Centrul Creaţiei Populare Dolj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Valorificarea Culturii Populare Dolj, iar din anul 2003 Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, titulatura actuală.

Obiective:
- Cercetarea etnologică şi antropologică;
- Conservarea (arhivarea) tradiţiilor şi valorilor perene ale culturii populare, apărarea lor împotriva tendinţelor de poluare şi degradare;
- Dezvoltarea tradiţiei în contemporaneitate, stimularea procesului de creaţie populară în toate genurile artistice, promovarea (valorificarea) prin mass-media şi tipărituri a creatorilor şi performerilor tradiţiei şi creaţiei populare autentice;
- Iniţierea, organizarea şi desfăşurarea, anual, a unor manifestări cultural - artistice specifice culturii tradiţionale (Zile de comună, concursuri, întreceri, festivaluri locale etc.).

Photo Gallery

Alte sugestii

Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa

Instituții de cultură

Casa de Cultură Segarcea

Instituții de cultură

Casa de Cultură a Orașului Dăbuleni

Instituții de cultură

Casa de Cultură ”Amza Pellea” Băilești

Instituții de cultură

Casa de Cultură a Municipiului Calafat

Instituții de cultură