„Doctorii” de monumente din Dolj

„Doctorii” de monumente din Dolj


Fie că le promovează, că le protejează, că le prezintă celorlalți cu tot cu istoria lor impresionantă sau că le restaurează, „doctorii” de monumente, cum ne place nouă să le spunem, există în Dolj. Iar activitatea lor e mai mult decât de lăudat. Este vorba despre oameni care au înțeles importanța acestor clădiri și care au înțeles să împartă cu ceilalți ceea ce știu mai bine.

Vi-i prezentăm, astăzi, pe scurt, lăsându-vă să îi descoperiți în toată splendoarea lor, urmărindu-i pe conturile de social media și participând la evenimentele, la tururile lor sau văzându-i la treabă.

Monumentalist

Dragoș Andreescu, graphic designer, este Monumentalist, cel care de ani buni le arată oltenilor și, implicit, doljenilor, frumusețile, uneori ruinate, ale zonei. Fotografiindu-le și spunându-le povestea, Monumentalist a ajuns să fie una dintre cele mai îndrăgite prezențe în social media și nu numai. Monumentalist organizează, periodic, în Craiova, tururi ghidate ale monumentelor istorice, ale caselor vechi, spunându-le oamenilor poveștile lor și reușind să le transmită și lor aceeași pasiune inegalabilă pentru frumusețile arhitecturale ale Doljului.

Pe Monumentalist îl puteți urmări pe Facebook și pe Instagram și chiar vă rugăm să o faceți, căci aveți o mie de motive! 
Monumentalist - facebook Monumentalist - instagram

Monumente Oltenia

MonumenteOltenia.ro este o colecție de imagini și informații despre monumentele istorice ale Olteniei, deci și ale județului nostru, așa cum apar ele în Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii. Obiectivele echipei? Facilitarea accesului publicului larg la informații relevante despre patrimoniul istoric, cultural și turistic al regiunii Oltenia și conștientizarea publicului larg cu privire la potențialul istoric, cultural și turistic al zonei.

Mai mult decât atât, Monumente Oltenia organizează și tururi pietonale ghidate, în Craiova, pentru turiști români sau străini, facilitându-le, totodată, accesul la muzee sau intrarea în anumite biserici sau clădiri de patrimoniu. 
www.monumenteoltenia.ro Monumente Oltenia - facebook Monumente Oltenia - instagram

Ambulanța pentru Monumente

Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României. În Dolj, Gorj și Mehedinți, proiectul este pus în practică de către Asociația Inima Olteniei, el propunându-și să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

În județul Dolj, cel mai recent proiect al Ambulanței pentru Monumente a fost punerea în siguranță a acoperișului Bisericii „Sf. Nicolae” din comuna Bistreț, unde au lucrat 30 de voluntari, respectând principiile restaurării. Ei au primit ajutorul comunității, al primăriei Bistreț, dar și al reprezentanților bisericii din comună, care i-au sprijinit cu cazarea și masa. 
Ambulanța pentru Monumente Oltenia - facebook Ambulanța pentru Monumente Oltenia - instagram

Noi le urăm spor în muncă tuturor, inspirație și timp pentru a face în continuare proiecte și evenimente frumoase, care nu fac decât să aducă mai aproape comunitatea și să o facă să conștientizeze că numai cunoscându-ne trecutul, putem să respectăm toate valorile lui și îl putem prețui așa cum se cuvine.

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova