Festivalul „Puppets Occupy Street”, la Craiova: Artişti din 22 de ţări şi 400 de evenimente în 8 zile!


Pentru al şaselea an consecutiv, între 25 august şi 1 septembrie Craiova se va transforma într-o mare scenă pentru artişti şi trupe din toate colţurile lumii, în care s-a dus vestea existenţei Festivalului „Puppets Occupy Street” organizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, cu sprijinul financiar al municipalităţii.

Ediţia cu tema „REvolution”, de anul acesta, aduce în faţa publicului 150 de artişti din 22 de ţări – din Europa, America de Sud şi Asia – şi un program de-a dreptul spectaculos, cu 400 de evenimente! Străzi, parcuri, pieţe şi cartiere ale oraşului vor fi „ocupate” şi animate, pe parcursul celor opt zile, de parade cu păpuşi gigantice, spectacole şi concerte, ateliere de creaţie pentru copii şi profesionişti, iar în alte spaţii vor avea loc expoziţii şi proiecţii de filme, toate cu acces gratuit.

Revin la Craiova artişti din Brazilia, Argentina ori Rusia, iar pentru prima dată publicul va putea vedea reprezentaţii din Uruguay, Filipine, Belarus şi Republica Moldova. Participanţii au fost selectaţi din cele aproape 150 de aplicaţii primite de organizatori – un număr de trei ori mai mare decât la ediţia din urmă cu trei ani, fapt care demonstrează reputaţia şi amploarea din ce în ce mai mari pe care evenimentul de la Craiova le capătă, după cum afirmă directorul festivalului, Adriana Teodorescu, totodată manager al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”.

Vezi pagina evenimentului Vezi programul festivalului

Tema ediţiei a VI-a: „REvolution” – „evoluţie prin revoluţie”

„Puppets Occupy Street” este primul festival de arta animației din România care se desfășoară exclusiv în spații neconvenționale, ce aduce la un loc companii de teatru private și teatre de stat, scopul fiind de a promova arta animației în comunitate și de a genera accesibilitate la actul artistic către toate categoriile de vârstă. Prima ediție s-a desfășurat în anul 2014. Ediția din 2015 a avut ca temă Apa, cea din 2016 – Focul, cea din 2017 – Aerul, iar cea din 2018 – Pământul.

Tema acestei a VI-a ediţii este „REvolution” – „evoluţie prin revoluţie”, explică organizatorii. „Prima a fost ediţie-pilot, apoi am anunţat celelalte patru ediţii, dedicate elementelor primordiale: Apă, Foc, Aer, Pământ. Am încheiat această serie şi acum cred că trebuie să mergem la un alt nivel, să evoluăm. Însă, din punctul meu de vedere, evoluţia se face mereu printr-o mică revoluţie… Festivalul a început să prindă rădăcini în Craiova, publicul întreabă, aşteaptă… În plus, încep să vină oameni aici în timpul festivalului, fie că sunt turişti care ştiu când are loc evenimentul, fie că sunt localnici care revin acasă”, spune Adriana Teodorescu.

Numărul aplicaţiilor primite de organizatori de la artişti a crescut de trei ori!

Maratonul păpușilor și poveștilor aduce la Craiova, anul acesta, companii de teatru private și artiști independenți din 22 țări. Patru sunt din America de Sud – Brazilia, Argentina, Peru şi Uruguay, una din Asia – Filipine, iar restul din Europa: Elveţia, Spania, Macedonia de Nord, Italia, Polonia, Germania, Franţa, Rusia, Turcia, Bulgaria, Grecia, Belarus, Marea Britanie, Croaţia, Portugalia, Republica Moldova. Şi, bineînţeles, România, de unde şi-au anunţat participarea „Teatrul pe roţi” şi „Tărâmul Poveştilor Dollo” de la Arad, artişti din Bucureşti, Constanţa, Braşov, Baia Mare, Galaţi.

Selecţia a fost făcută din aproape 150 de aplicaţii primite – un număr mare, comparativ cu anii trecuţi: dacă la prima şi a doua ediţie au fost lansate invitaţii de participare, la ediţia a III-a nu s-au înregistrat mai mult de 50 de aplicaţii. „Încurajator şi îmbucurător e şi faptul că artiştii ne recomandă altor artişti şi aşa se află tot mai mult de festivalul nostru. Când vin pentru prima dată, mulţi dintre ei sunt mai reticenţi, cer precontracte, pentru că au avut parte prin alte locuri de promisiuni încălcate, de condiţii proaste, tehnice ori de cazare. Se lămuresc apoi cum stau lucrurile aici, vor să mai vină şi recomandă mai departe”, mai spune directorul festivalului. Potrivit Adrianei Teodorescu, aproape jumătate din artiştii care au aplicat pentru participarea la această a VI-a ediţie au fost refuzaţi – „din cauza fie a calităţii spectacolelor propuse, fie a pretenţiilor financiare, dar şi a timpului şi spaţiului, în sensul că nu mai este loc în programul celor opt zile de festival”. „De unii, e adevărat, mi s-a rupt sufletul când i-am refuzat şi i-am rugat să nu se supere şi să aplice şi data viitoare!”, mai spune aceasta.

Evenimente în tot oraşul, în aer liber, cu acces gratuit pentru public

Festivalul cuprinde, între 25 august şi 1 septembrie 2019, de la reprezentații teatrale și animație stradală la ateliere de creație pentru copii și pentru profesioniști, dar și expoziții de scenografie, concerte și parade spectaculoase, cu păpuși gigantice realizate în regim propriu, proiecții video, video mapping, happening-uri, animație stradală, arte vizuale, arte plastice etc., care se vor desfășura simultan în mai multe zone ale orașului. Cu totul, 400 de evenimente, majoritatea în aer liber, oferite gratuit publicului și organizate în cel puţin 25 de spații din oraș. Nu lipsesc de pe harta „Puppets Occupy Street” întreaga zonă centrală – cu Pieţele „Mihai Viteazul”, „William Shakespeare” și „Fraţii Buzeşti”, English Park, părculeţul de la Casa Băniei –, nici Parcul „Nicolae Romanescu”, Parcul Tineretului, Parcul Puşkin, cartierele Rovine, Craioviţa Nouă şi Lăpuş. „Vor avea loc spectacole în cinci, chiar şapte spaţii simultan, în fiecare zi! Sunt peste 200 de spectacole în şase zile plus 85-90 de ateliere de creaţie!”, precizează directorul Adriana Teodorescu. Aşa cum deja şi-a obişnuit publicul, festivalul va fi deschis şi închis cu tradiţionala paradă a păpuşilor, care va porni, la ora 21.00, pe traseul Mc Donald’s – Calea Bucureşti – Piaţa „Mihai Viteazul”.

Sursă text: www.cvlpress.ro
Sursă foto: www.facebook.com/PuppetsOccupyStreet

Alte sugestii

Ediția a 26-a Zilelor Craiovei, plină de surprize. Vezi aici programul complet!
#UndevaLaPalilula. „Pedală în Bănie” pune în mișcare comunitatea din Dolj
#DoljuNBucate. Racii doljeni, vedetele unei parade gastronomice de excepție
#NoapteaEuropeanăAMuzeelor. Ce muzee și instituții putem vizita în seara de 13 mai
#MaiFrumos. Ce putem face în luna mai – de la cros la concerte și târguri