#FinalDeAnCuBucurii. Ce ne-a învățat 2022 în Dolj

#FinalDeAnCuBucurii. Ce ne-a învățat 2022 în Dolj


Anul stă să treacă și ne găsim, iarăși, în jurul bradului, nostalgici și recunoscători, la ora bilanțului. Așa că trecem în revistă, și în 2022, ceea ce am învățat și de la cine, începând cu instituții și asociații și încheind cu oameni, festivaluri și evenimente. 

Am învățat să ne distrăm

Cu siguranță, Festivalul IntenCity a fost o premieră mai mult decât interesantă în Craiova și nu putem decât să spunem "jos pălăria" pentru 3 zile în care Craiova a arătat altfel. Un oraș întreg, însuflețit și vibrant, a reușit să scoată din monotonie o zonă întreagă prin muzică, prietenie și distracție. Nu știm despre voi, dar noi abia așteptăm ediția din anul viitor! 

Am învățat să ne apreciem trecutul

Inaugurarea Centrului "Constantin Brâncuși" a fost, fără exagerare, evenimentul de gală al anului 2022, când s-a demonstrat că întreaga suflare a Doljului a reușit să-și dea mâna pentru un scop măreț. Acela de a prezenta publicului larg, în mod liber și neîngrădit, viața și opera marelui sculptor Constantin Brâncuși, craiovean pentru câțiva ani și oltean get-beget. Felicitări tuturor celor implicați în împlinirea acestui vis! 

Am învățat să ne promovăm istoria

Cămașa cu altiță, adică ia, a fost introdusă, chiar de Ziua României, în patrimoniul UNESCO, iar la acest scop final a avut o contribuție importantă și echipa de la Muzeul Olteniei din Craiova, prin dr. Roxana Deca, omul care a cercetat, conceptualizat și sistematizat date și informații colosale despre această tradiție și acest obiect unic în lume. România poate fi mandră din nou și grație doljenilor noștri, care lucrează cu pasiune și înflăcărare pentru a păstra și promova istoria și tradițiile. 

Am învățat (iarăși) să iubim cultura

Evenimentele culturale ne-au scos din casă și în acest an, iar dintre toate care s-au întâmplat, vă reamintim de Festivalul Shakespeare, de Puppets Occupy Street, de Craiova Jazz Festival, fără să uităm nici de celelalte evenimente mai mici care au făcut din Dolj, în acest an, destinația perfectă pentru cei care cred că județul nostru este #MaiMultDecâtÎțiImaginezi. Iar cei care au venit au aflat fix asta! 

Am învățat să reconstruim și să respectăm

Culele din Dolj, construcțiile semifortificate atât de importante pentru județ, au fost reabilitate prin eforturile Consiliului Județean Dolj și urmează să devină muzee. Odată clădiri ce își pierduseră farmecul și strălucirea, acum ele sunt mai vii ca niciodată, așteptându-și inaugurarea și vizitatorii. 

Am învățat să cunoaștem și să împărtășim

Ne-am lăsat pasionați, la rândul nostru, de pasionații de cultură, arhitectură și istorie și am învățat să mergem altfel pe străzile și în satele din Dolj. Grație lui Dragoș Andreescu (Monumentalist) și a celorlalți oameni-bijuterii precum el, putem spune că istoria pas cu pas este la îndemâna noastră, mai mult ca niciodată! 

Am învățat să gândim și să acționăm

Doljul are, din acest an, o strategie de turism și, deci, o linie clară de dezvoltare pe acest domeniu. Este vorba despre sute de pagini de muncă de documentare și de planificare, pentru ca fiecare element important din Dolj să-și găsească importanța cuvenită. Pentru a reuși, trebuie să plănuim, iar pentru a plănui, trebuie să căutăm, să muncim, să ne dorim. Iar munca celor ce dau înapoi comunității este, uneori, cea mai importantă. 

Pentru toate acestea și toate care vor urma, suntem recunoscători. 

Să aveți un Crăciun liniștit! 

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova