#CuleleDoljului renasc. Construcțiile istorice prind viață sub mâna specialiștilor

#CuleleDoljului renasc. Construcțiile istorice prind viață sub mâna specialiștilor


Istoria nu poate fi cumpărată, dar în ea se poate investi și, deci, poate fi reabilitată. Iar acesta e printre cele mai frumoase gesturi pe care cineva le poate face pentru moștenirile care ne-au rămas în grijă. 

Este cazul Culelor Izvoranu-Geblescu și Cernăteștilor, din comunele Brabova, respectiv Cernătești ale Doljului, care sunt reabilitate cu ajutorul unor proiecte pe fonduri europene ce se ridică la o valoare de circa un milion de euro. Lucrările durează de ceva vreme și încep să scoată la iveală detaliile impresionante ale unor martori zidiți ce au văzut și trăit alte vremuri.

Proiectele de reabilitare, gândite și accesate de CJ Dolj, sunt menite să scoată în valoare frumusețea acestor clădiri de apărare semi-fortificate din secolele 18 și 19. Culele au fost martore la istoria Olteniei, aici fiind zona în care ele sunt cel mai des întâlnite, în special în părțile de deal.
Cula Cernăteștilor

La cele două cule se lucrează respectând întru totul arhitectura veche, dorindu-se ca ele să reprezinte exact mărturia unei reale istorii și a unor monumente de arhitectură care trebuie păstrate vii pe pământurile noastre cu orice preț.
 
Am intrat, pentru voi, și în posesia câtorva fotografii care arată parcursul lucrărilor și, în același timp, faptul că spațiile din jurul culelor pot servi drept context pentru ateliere și pentru o multitudine de activități pentru copii, care vor învăța și vor crește odată cu aceste procese de reconstrucție. 

Specialiștii de la Muzeul Olteniei urmăresc și ei îndeaproape parcursul acestor lucrări și se asigură ca totul să respecte povestea. Pentru că este o poveste ce va merge mai departe alături de ei, atunci când culele reabilitate vor fi introduse într-un circuit turistic și se vor afla în grija Muzeului Olteniei.
Cula Izvoranu-Geblescu

Acel moment nu e departe și sperăm ca, la anul, unde după jumătatea lui, să putem să vedem culele reînsuflețite în adevărata lor splendoare. 
 
Pe lângă faptul că reabilitarea acestor două clădiri importante înseamnă o reparație a istoriei în sine, ea mai semnifică și închegarea unor comunități în jurul unor idei, proiecte și istorii, dar și renașterea unui turism nebănuit în aceste zone ale Doljului. 

Mai multe despre culele din județul nostru aflați de aici:
Culele istorice din Dolj, redate publicului

Foto: discoverdolj.ro, facebook.com/Cula-Cernatesti-Muzeul-Olteniei-108559117356177/

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova