La mulți ani! Un 2020 doljean, din partea Discover Dolj!

La mulți ani! Un 2020 doljean, din partea Discover Dolj!


Revelionul e un prilej bun să vă faceți o listă de „ce-ați reușit” în anul care va trece și una de „ce vreți să faceți” în anul care va veni. Nu știm dacă ați ajuns încă pe la noi, dar vă sfătuim să o faceți, într-o retrospectivă de... reamintire. Așadar, iată ce nu trebuie să ratați în Dolj, la anul și oricând!

Sărbătoarea Zaibărului și Prazului – Băilești

Un elogiu adus celui mai bun vin din Oltenia – să nu fim modești și să zicem că și din țară – și legumei căreia rar îi găsești critici. Festivalul care are loc de ani buni la Băilești, toamna, reprezintă un prilej să încercați aromele locale și să luați contact cu lumea satului, aceea frumoasă și glumeață, a lui Amza Pellea. Alături de localnici și de poveștile lor, vizita este cu atât mai însemnată!

Sărbătoarea Bujorului – Plenița

O plimbare în luna mai, în mijlocul naturii, nu poate fi decât binevenită și chiar indicată. La circa 60 de kilometri de Craiova, se află o oază de liniște și verdeață, ocrotită prin lege ca arie protejată de interes național: rezervația de bujori românești de la Plenița. Cu o întindere de 50 de hectare, pădurea străjuită de gârniță și cer devine anual loc de sărbătoare, atunci când florile roșii se deschid și oferă un spectacol vizual veritabil.

Pentru amatorii sărbătorilor câmpenești, trebuie să menționăm și trei manifestări importante care au loc în județul nostru: Sărbătoarea Salcâmului, cea a Trandafirului și Festivalul Pinului. Acestea au loc în mai multe localități doljene, precum Poiana Mare, Ciupercenii Noi, Vela, Amărăștii de Jos ori Celaru, și își propun să promoveze frumusețile naturale ale județului, în același timp adunând la un loc comunitățile, în jurul muzicii folclorice, a tradițiilor și a bucatelor, într-un soi de celebrare a naturii și a ceea ce ea oferă.

Focurile de Joimari – Salcia (Argetoaia)

Tradițiile satului doljean sunt încărcate, la adăpostul întunericului, de un aer misterios și tăcut. O tradiție poate mai ciudată, dar plină de semnificație și respectată de oamenii satului Salcia, sunt focurile de Joimari. În joia dinainte de Paște, oamenii strâng lemne și pleacă spre cimitire, unde aprind focurile la mormintele celor dragi. Astfel, își amintesc de ei și-i cheamă alături. Se spune că, prin această tradiție, se deschid porțile celorlalte lumi, iar cei decedați se întorc în sânul familiilor lor. Obiceiul spune că cei ce revin în lumea celor vii rămân aici timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului.

Muzeele Craiovei

Muzeul Olteniei, cu cele trei secții – Istorie și Arheologie, Etnografie, Științele Naturii – și Muzeul de Artă, toate aflate în sedii prețioase, restaurate de Consiliul Județean Dolj, oferă vizitatorilor o reală istorie a Olteniei, a Doljului, dar și a artei în general. Plecând de la obiecte descoperite în regiune și reconstituiri ale tradițiilor, ajungând până în prezent și oferind una dintre cele mai autentice experiențe ale redescoperirii, inclusiv prin operele lui Brâncuși prezente la Craiova, muzeele orașului sunt un obiectiv de neratat, oricând!

Festivalul-Concurs „Maria Tănase” - Craiova

Festivalul „Maria Tănase” e un alt eveniment de renume care are loc în Dolj, mai precis în Craiova, în general în luna noiembrie, din doi în doi ani, și care îi aduce un omagiu celei mai frumoase voci românești, Maria Tănase. Soliști și instrumentiști din toată țara și de peste granițe se întrec, timp de câteva zile, să câștige trofeul festivalului, care a dat cele mai frumoase voci din folclor de-a lungul anilor. Toate prestațiile lor pot fi urmărite live, de la fața locului, în sala Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Festivalul Shakespeare – Craiova

Că tot vorbeam de teatru, nu putem aminti despre anul 2020 fără să pomenim Festivalul „Shakespeare”, de referință pentru Craiova și Dolj. Cu o nouă ediție la fiecare doi ani, festivalul fondat de Emil Boroghină are loc, de regulă, la finele lunii aprilie – începutul lunii mai. Un real regal actoricesc, regizoral și teatral, în general, are loc în aceste zile, când Craiova devine capitala teatrului mondial. Cu trupe de referință ce ajung în Bănie, putem spune că prezența la „Shakespeare” este obligatorie!

Nu putem încheia fără să vă reamintim de Târgul Meșterilor Populari, de Dolju-n Bucate, de Street Delivery Craiova, de Festivalul „Craiova Muzicală”, de Puppets Occupy Street ori de Festivalul Internațional „Elena Teodorini”. Sau de locuri precum Parcul „Romanescu”, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Centrul Istoric al Craiovei, casele vechi și splendide ce sar de suta de ani și, plecând din Craiova, de malurile spălate de Dunăre de la Cetate, Bechet, Calafat, Desa ori Ciuperceni, de pădurile noastre, de câmpiile și, mai ales, de oamenii simpli și frumoși.

Doljul nu-i doar al oltenilor, ci al nostru, al tuturor.

Vă așteptăm la anul, să-l cunoaștem mai bine împreună! La mulți ani!

Alte sugestii

Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova
Craiova: Zilele „Marin Sorescu”, la 88 de ani de la nașterea dramaturgului