#SăAflăm. Ce nu știai despre Craiova și Dolj


Toate locurile din lume au aspecte aparte și lucruri interesante legate de ele. Craiova și județul Dolj nu fac excepție de la această regulă, astfel că, în cele ce urmează, ne-am gândit să vă oferim câteva ponturi și informații unice despre aceste locuri.

Așadar, știați că:

  • În județul Dolj există peste 600 de monumente istorice, dintre care și multe de interes național. De departe, printre cele mai remarcabile opere de artă arhitecturală de interes național din municipiul Craiova este Palatul Jean Mihail, o construcție opulentă, demnă de proprietarul care i-a dat numele, unul dintre cei mai bogați oameni din perioada interbelică. Palatul găzduiește Muzeul de Artă, păstrat ca în zilele sale de glorie, fiind reabilitat de Consiliul Județean Dolj.

  • Casa Băniei este cea mai veche construcție civilă din Craiova, datând din secolul al XV-lea. Ea a fost reconstruită de Constantin Brâncoveanu în 1699 pe locul fostelor case ale boierilor Craiovești. În clipa de față, ea găzduiește Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei. 

  • Castrul roman de la Răcarii de Jos este unul dintre cele mai mari castre de pe teritoriul Olteniei Romane. Aici a staționat Legiunea Romană ce asigura paza pe Valea Jiului. Situl arheologic se află lângă calea ferată Craiova-Filiași, în dreptul gării Răcari, aflată la marginea satului Răcari (fost Răcarii de Jos), în comuna Brădești.

  • Craiova are cel mai modern complex sportiv din țară, compus din Sala Polivalentă, Stadionul „Ion Oblemenco” și stadionul de atletism. Toate sunt situate pe bulevardul Ilie Balaci, iar ultimele două sunt recent construite, cu fonduri național dar și locale, de la Primăria Municipiului Craiova.

  • Doljul este printre puținele județe care are în picioare trei cule, celebrele construcții semifortificate din secolele XVIII și XIX. Cula Poenaru se află în comuna Almăj, cula Izvoranu-Geblescu în comuna Brabova, iar cula Cernăteștilor în comuna Cernătești. Ultimele două sunt reabilitate în această perioadă prin eforturile Consiliului Județean Dolj.

  • Grădina Patria din Craiova, de pe strada Unirii, este locul în care trupa Phoenix a avut ultimul concert, în 1977, înainte de a fugi din țară, în boxele Marshall, către Occident. Spectacolul de atunci a fost imortalizat de fotograful Victor Boldâr, iar în 2012, fotografiile au putut fi văzute în cadrul expoziției „’77 Craiova -ultimul concert“.

Fiți cu ochii pe Discover Dolj pentru a afla, săptămână de săptămână, cele mai noi și inedite informații despre județul nostru!

Foto: salvatimareleecran.romfilmpromotion.ro, facebook.com/muzeuldearta.craiova, /Cula-Cernatesti-Muzeul-Olteniei-108559117356177, /StadionulIonOblemenco, discoverdolj.ro 

Alte sugestii

#CraiovaVibrează. IntenCity, primul festival de amploare organizat pe Stadionul „Oblemenco”, în august
Vacanță cu activități pentru cei mici
De la bucate, la dansuri și costume. Săptămâna tradițiilor, în Dolj
#Donează. CJ Dolj susține donarea de sânge, de Ziua Mondială a Donatorului
Lucruri #cool de văzut la început de vară. Focus pe #ZiuaCopilului