#MemoriaGustului. Dolju-n bucate de 10, lecție de tradiție și generozitate predată în farfurii

#MemoriaGustului. Dolju-n bucate de 10, lecție de tradiție și generozitate predată în farfurii


Cum mai bine să spunem povestea unei populații decât prin arome, gusturi și prin împărtășirea lor cu alți iubitori de frumos?

Așa a fost la „Dolju-n bucate de 10”, un proiect de suflet al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, care a aniversat, ieri, la Casa Universitarilor, zece ani de când bucură doljenii și nu numai prin bucatele pregătite de gospodine din întreg județul. 

Astfel, doamnele cele mai pricepute într-ale bucătăriei noastre tradiționale, din 13 localități din județ, și-au luat din vreme timp să pregătească, să gătească, să aducă și să aranjeze, la Craiova, un festin generos și decadent al bunătăților locale. Conceptul este unul inedit, având în vedere că numai prin a le arăta oamenilor ceea ce pot mânca sau chiar găti ei înșiși, acasă, din bucătăria tradițională, pot vedea cu adevărat ce bogății avem și cine suntem. Practic, am putea să-l numim, așa cum alții citesc în frunze de ceai sau în cafea, un citit în farfurie. Și ce frumos scriu gospodinele noastre!

Alături de ele au fost și Asociația Macedonenilor din România – filiala Craiova, Asociația Partida Romilor - Pro Europa – filiala Dolj, prietenii de peste graniță, reprezentați de Asociația Vlahilor din Bulgaria, Liceul de Industrie Alimentară Craiova, precum și Convenția Organizațiilor Studențești din Universitatea din Craiova, însă nici echipa organizatorică, cea de la CJCPCT Dolj, nu s-a lăsat mai prejos și a pregătit și ea bunătăți pe care să le împartă și prin care să facă cunoștință cu vizitatorii.

Bineînțeles că dintre mesele pline de raci umpluți, ciorbe, șunculițe de toate felurile, brânzeturi și urde cremoase, pâine în țest, ouă roșii, cozonaci, prăjituri, gogoși generoase pudrate cu zahar, plăcinte dulci ori sărate, fasole bătută, pilaf, zacuști felurite, țuici, vinuri – și ne oprim aici, căci imaginile vorbesc de la sine –, nu putea lipsi nici muzica, draga noastră muzică populară, extrasă din folclorul străvechi precum rețetele transmise din generație în generație pentru a crea acest arc peste timp. Și, alături de sunete și glasuri, trebuia să fie incluse și straiele ori meșteșugurile populare, o încântare pentru privire și o dovadă de respect pentru ceea ce suntem.

Le urăm mulți ani celor de la CJCPCT Dolj, să le țină obiceiul sănătoși și zece, 20, 30 de ani acum încolo, iar oamenilor care au pregătit – atenție, benevol – toate bunătățile din care am gustat, multă sănătate și putere în mâinile acelea pline de strădanie și de pasiune autentică, ce au scos la lumină atâtea miracole gastronomice.

Nimic nu se compară cu un „sărut-mâna pentru masă”, dar noi îndrăznim să le spunem și sărut-mâna pentru lecția de istorie, de tradiție și de cultură oferită. Stă, până la urmă, în puterea fiecăruia dintre noi, prin mânuit de oale, cratițe, ulcele, linguri și materie primă, să ducem mai departe gusturile știute și, poate, aflate chiar ieri, pentru prima dată.

La mulți ani, Dolju-n bucate! 

Alte sugestii

Festivalul „Craiova Muzicală”, un deliciu pentru melomani. Vezi aici concertele care te vor încânta!
Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova
Târgul Meșterilor Populari – ediția cu numărul 45, la Craiova!
#SăptămânaPurcărete. Legendarul regizor, în prim-plan la Naționalul craiovean!