A fost semnat contractul pentru restaurarea Casei Dianu, viitorul sediu al Muzeului Cărții și Exilului Românesc

A fost semnat contractul pentru restaurarea Casei Dianu, viitorul sediu al Muzeului Cărții și Exilului Românesc


Proiect unic în țară. Craiova va avea un Muzeu al Cărții și Exilului Românesc. Joi, 18 iulie, a fost semnat contractul pentru lucrările de consolidare și restaurare a Casei Dianu, din Craiova, edificiu cu statut de monument istoric, care urmează să fie gazda muzeului. Proiectul este realizat de Consiliul Județean Dolj, împreună cu Biblioteca Alexandru și Aristia Aman. Cinci milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, vor fi investite în acest obiectiv cultural.

Vezi pagina Muzeului Cărții și Exilului Românesc (Casa Dianu)

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, semnarea contractului pentru lucrările de consolidare și restaurare a Casei Dianu, din Craiova, edificiu cu statut de monument istoric, în care va funcționa o nouă instituție, unică la nivel național – Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

În acest context, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a subliniat faptul că proiectul completează tabloul unor investiții derulate în ultimii ani de administrația județeană în domeniul cultural, a căror valoare totală depășește 30 de milioane de euro.

„De astăzi, intrăm în linie dreaptă cu un demers foarte drag nouă, în cadrul căruia Consiliul Județean Dolj și Biblioteca Județeană «Alexandru și Aristia Aman» pun în operă o investiție de aproape 5 milioane de euro, fără precedent în țara noastră, pentru a realiza un muzeu dedicat cărții și exilului românesc.

Fondurile provin de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional, și, până în acest moment, au fost parcurși toți pașii necesari pentru atribuirea contractului de consolidare și restaurare a Casei Dianu, imobil care va găzdui această nouă instituție. Câștigătorul licitației, o societate din Slatina, a avansat o ofertă cu aproape 500.000 de euro sub valoarea estimată pentru realizarea acestor lucrări.

A devenit de notorietate faptul că la Craiova va fi creat un muzeu a cărui expoziție de bază a fost deja conturată, pentru că numeroase personalități marcante ale vieții culturale, din țară și din afara ei, și-au oferit sprijinul prin donații de o mare generozitate, prilej de a le mulțumi pentru tot ceea ce au făcut. De asemenea, doresc să le mulțumesc pentru implicare colegilor din aparatul de specialitate al CJ Dolj și celor din cadrul Bibliotecii Județene, dar în mod special domnului director Lucian Dindirică, în același timp președinte al Comisiei Naționale a Bibliotecilor din România.

Ne face o deosebită plăcere să reamintim faptul că această casă, care a aparținut unor oameni de seamă din județul nostru, familia Dumitru și Sofia Dianu, a fost achiziționată de către CJ Dolj și, dacă vom mai avea posibilitatea și fondurile necesare, vom încerca să repetăm această experiență, pentru a pune în valoare cât mai multe astfel de edificii.

Până în prezent, Consiliul Județean a reușit să redea Băniei, la standarde cu adevărat europene, toate instituțiile sale muzeale, Muzeul de Artă Craiova și cele trei secții ale Muzeului Olteniei, prin investiții a căror valoare depășește 17 milioane de euro. Dacă adăugăm și celelalte demersuri deja finalizate, dacă le adăugăm și pe cele aflate acum în derulare – realizarea a două instituții unice, Muzeul Cărții și Exilului Românesc și Centrul Internațional «Constantin Brâncuși», precum și restaurarea culelor din comunele Brabova și Cernătești –, putem spune că valoarea totală a proiectelor pe care le-am implementat sau le implementăm în domeniul cultural depășește net 30 de milioane de euro.

Ne așteptăm ca, în momentul în care acest muzeu va fi inaugurat, să fie prezente la Craiova mari personalități ale culturii românești și îmi exprim convingerea că multe dintre acestea vor veni să studieze la fața locului documentele inedite care alcătuiesc patrimoniul noii instituții“, a declarat președintele Consiliului Județean, Ion Prioteasa.

În cadrul conferinței de presă, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a vorbit despre strategia pe care instituția și-a conturat-o pentru a recupera și readuce în circuitul cultural și turistic o serie de edificii reprezentative.

„Încep prin a felicita echipele de la Consiliul Județean Dolj și de la Biblioteca Județeană «Alexandru și Aristia Aman». Evenimentul care ne reunește astăzi este meritul lor, fiind obținută finanțare din fonduri europene pentru a pune în valoare o idee originală și unică în țară. Avem nevoie de instituții precum Muzeul Cărții și Exilului Românesc pentru a atrage tot mai multă lume către Craiova, către Dolj.

Nu este primul proiect prin care un imobil vechi prinde viață și este redat circuitului cultural și turistic. În urmă cu câțiva ani, am reușit, tot printr-un demers comun, cu finanțare europeană, să reabilităm Casa Damianov, în care funcționează astăzi Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj – Vratsa. În continuare, urmărim să achiziționăm și să introducem în patrimoniul instituției noastre alte clădiri prețioase, demonstrând că deviza noastră, «Consiliul Județean Dolj investește în cultură», reprezintă expresia unei direcții de acțiune. Colegilor noștri le doresc mult succes în tot ceea ce urmează, pentru că va fi și partea cea mai complicată a acestui proiect, respectiv execuția lucrărilor de consolidare și restaurare a Casei Dianu“, a precizat vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile.

La rândul său, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“, Lucian Dindirică, a afirmat: „Îi mulțumesc în primul rând domnului academician Basarab Nicolescu, cel alături de care am pornit în această călătorie, utopică la început. Sprijinul care a venit de la Consiliul Județean Dolj a marcat însă acest demers încă din etapa incipientă și, împreună cu echipa din cadrul Direcției de Afaceri Europene, am reușit, într-un timp extrem de scurt, să transpunem ideea într-un proiect generos și amplu, care s-a dovedit a fi câștigător, obținând finanțare din fonduri europene pentru noul muzeu.

Operele care vor fi expuse în Casa Dianu sunt deosebit de importante. Calculam recent valoarea de inventar cu care au intrat în patrimoniul muzeului cele 22 de colecții de până acum – de mâine, putem vorbi chiar de 23 – și ea depășea 1.500.000 de euro. Cum spuneam, aceasta este strict valoarea de inventar și, pentru ca imaginea să fie mai clară, să ne gândim că manuscrisele lui Mircea Eliade sunt contabilizate cu mai puțin de 2 euro pentru o filă. Valoarea lor din perspectivă culturală este însă inestimabilă.

Ce înseamnă acest nou muzeu pentru cultura noastră națională? Recurgând la o cunoscută sintagmă, cred că totul sau nimic. Înseamnă totul, pentru că vine să umple un gol imens, de 45 de ani, sau nimic, pentru că nu a contat timp de 30 de ani această cultură a exilului, aceste opere nu au fost recuperate și foarte multe s-au pierdut. Biblioteci, arhive și alte bunuri care au aparținut unor personalități marcante, români din exil, au dispărut sau au fost aruncate. Ca un exemplu, manuscrisele lui Mircea Eliade au fost adunate din sacii de gunoi din fața locuinței, în ziua în care el a încetat din viață.

Le mulțumesc tuturor celor implicați, le mulțumesc colegilor mei din cadrul bibliotecii înrolați în această «armată» care a sprijinit ideea Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Avem la dispoziție, din acest moment, doi ani în care să pregătim marea deschidere, când sper că îi vom avea alături de noi pe cât mai mulți dintre cei care au susținut prin donațiile lor această inițiativă, astfel încât să simtă că România îi onorează.“

Contractul pentru execuția lucrărilor de restaurare și consolidare a monumentului istoric Casa Dianu a fost atribuit societății comerciale Rasub Construct SRL, din Slatina, la o valoare de aproximativ 3,1 milioane de euro, inclusiv TVA.

Proiectul „Valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa Dianu din localitatea Craiova, județul Dolj, prin crearea unui Muzeu al Cărții și Exilului Românesc și introducerea acestuia în circuitul turistic“ este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală de 4,8 milioane de euro, inclusiv TVA, din care asistența financiară nerambursabilă se ridică la 4,2 milioane de euro.

Alte sugestii

Albă ca Zăpada deschide anul acesta porțile Târgului de Paște de la Craiova
„Brâncușiana Junior“ la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
„De-aș fi Scufița Roșie“ și „Pic“, spectacole în week-end, la Teatrul Colibri
Continuă campania de colectare a deșeurilor textile
Week-end la Teatrul Colibri cu spectacolele „De-a capra cu trei iezi“ și „Prințul Broască“