#PoveștileZidurilor. Cum să fii explorator urban în Craiova

#PoveștileZidurilor. Cum să fii explorator urban în Craiova


Simțul aventurii nu trebuie să se piardă, chiar dacă trăim în zona urbană. Unii ar zice că nu e nimic de descoperit într-un asemenea perimetru, dar noi ținem să îi contrazicem. Căci, cu fiecare plimbare pe străzile din oraș, descoperim, vedem și trăim lucruri noi, și nu singuri, ci sub îndrumarea oamenilor care sunt pasionați de istorie, arhitectură și de frumos. 

După cum vă povesteam anul trecut, unul dintre acești oameni este Dragoș Andreescu – Monumentalist – care organizează tururi ghidate diferite prin Craiova și nu numai. Într-o formulă completă de aproximativ 30 de oameni, am fost cu Monumentalist din nou la un tur ghidat prin zona centrală veche a Craiovei, care e plină de surprize. Iar ele pot fi descoperite numai prin prezența la fața locului. 
Monumentalist - facebook

De data aceasta, am început prin a afla mai multe lucruri despre Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, o clădire ridicată după planurile arhitectului Fr. Billek. Construcția sa a fost încheiată în anul 1906 și inaugurată în toamna aceluiași an, cu prilejul jubileului a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, având ca funcționalitate o școală primară de băieți și de fete. Totul era patronat de preoții slujitori ai Bisericii „Madona Dudu”, asta până la 1948, când clădirea a fost acordată Muzeului Olteniei. 
Muzeul Olteniei - facebook

La câteva minute de mers pe jos de Secția de Istorie-Arheologie, am avut plăcerea să pășim într-o casă particulară, restaurată, de pe str. Câmpia Islaz nr. 29. Acolo funcționează o cafenea cochetă și intimă, Harvest Specialty Coffee, unde au fost găsite mai multe amintiri ale fostei proprietare a casei, Hortense Presbiterianu. Împreună cu colegii de „expediție”, ne-am plimbat printre scrisori și fotografii, toate păstrate într-un cufăr venit din alte timpuri. Și mare ne-a fost bucuria să vedem că există oameni care apreciază vechile clădiri ale orașului și fac tot posibilul să le păstreze frumoase și pline de elementele lor originale. Dincolo de a „gusta” istoria casei, vă îndemnăm să gustați și din cafeaua celor de la Harvest, care e făcută mereu cu drag și dăruire. 
Harvest Specialty Coffee - facebook

Pornind din nou la pas către inima orașului, fosta Piață Elca – actuală Piața Veche – am avut parte de o surpriză imensă pusă la cale de organizatorul turului. Cu acordul proprietarilor, ne-am întors înapoi cu zeci de ani în urmă și am pășit în interiorul Hanului Niță Puțureanu, clădire monument istoric de la mijlocul secolului XIX, de pe str. Matei Basarab nr. 9, un edificiu reprezentativ pentru această zonă centrală a orașului. Superba clădire, pe care timpul nu a iertat-o, ne-a purtat pașii prin beciurile sale, pe scările ori prin camerele superbe care, odinioară, serveau drept cazare pentru comercianții din Piața Elca. În momentul de față, fostul han își așteaptă un nou proprietar care ar putea să îl readucă la viață, împreună cu strălucirea sa de demult. 

Întreaga zonă din vecinătatea Pieței Elca era un „mall” modern, așa cum bine a spus un coleg de expediție. Aici funcționa Hanul Hurez, pe actuala stradă Horezului, iar o parte din zidurile sale au fost păstrate și lăsate la vedere de cei care au decis să investească aici. 

În același perimetru, la sfârșitul turului ghidat, am mai primit o nouă surpriză: am vizitat un tunel păstrat impecabil de actualii proprietari, sub Prestige Boutique Hotel, de fapt o fostă ghețărie, care ne-a oferit senzații tari și multă adrenalină. 
Prestige Boutique Hotel Craiova - facebook

Călătoria noastră de circa două ore s-a încheiat în fața Casei Băniei – Secția de Etnografie (sfârșitul secolului XVII) a Muzeului Olteniei, care se află exact lângă Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru”, cu promisiunea că ne vom revedea din nou să explorăm noi și noi zone ale orașului și ale județului. 

Sursa foto:  Monumentalist | Facebook 
Catedrala Sfântul Dumitru - facebook

Puteți participa și voi la tururile ghidate, inedit organizate de Monumentalist, accesând grupul de Facebook destinat acestora. 
Monumentalist - grup facebook

Nu uitați că trăim într-un oraș și într-un județ cu atâtea și atâtea povești, încât ar fi păcat să trecem zilnic pe lângă ele și să nu le aflăm așa cum le-a lăsat istoria: pline de însemnătate și de învățăminte pentru vremurile actuale. 

Foto:  Discover Dolj 

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova