#TNT. Festivalul Internațional al Tinerilor Regizori începe astăzi, la Craiova

#TNT. Festivalul Internațional al Tinerilor Regizori începe astăzi, la Craiova


Teatrul Național „Marin Sorescu” este, de astăzi și până vineri inclusiv, gazda celei de-a cincea ediții a Theater Networking Talents, adică Festivalul Internațional al Tinerilor Regizori, în cadrul căruia sunt prezentate producții ale studenților facultăților de regie de teatru din România și din străinătate, absolvenți ai promoției 2023.
Theater Networking Talents - facebook

Organizatorii festivalului au reușit să îl aducă, în acest an, ca invitat special, pe regizorul Ivan Vîrîpaev, cel mai cunoscut și mai frecvent montat dramaturg, regizor de teatru și film, scenarist, producător și actor de origine rusă contemporan. Stabilit în Polonia de peste zece ani, cu peste 300 de montări în teatrele de la nivel mondial, invitatul special va susține două întâlniri cu participanții: conferința „Ce este o piesă de teatru?“, precum și un masterclass de două zile, pe ideea „dezvoltării umane holistice“, pornind de la structura unei piese de teatru.

Ce spectacole sunt prezentate la TNT?

Iubitorii de teatru se vor bucura, cu siguranță, de selecția de spectacole de anul acesta, șase la număr, din România și din Polonia. 

Este vorba despre „Mercury Fur”, de Philip Ridley, regia Teodora Florea (master, UNATC București), „Season in The Light”, dramaturgia și regia Aleksandra Bielewicz (master, Academia Națională de Arta Dramatică din Varșovia, Polonia), „Little Light”, de Alice Birch, regia Mara Bugarin (licență, UNATC București), „Peștii dorm?”, de Jens Raschke, regia Tania Drăghici (licență, UNATC București), „Cutremur în Londra”, de Mike Bartlett, regia Dora Dobrovszki (master, Universitatea de Arte Târgu-Mureș) și „Richard III”, după William Shakespeare, regia Denisa Hălăngău (licență, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca).

Acestea vor fi completate de alte spectacole, dezbateri și, la finalul festivalului, de petrecerea deja cunoscută în mediul craiovean, Disco TNC „Nicu Răducanu”.
Disco TNC `84 | Disco Nicu Răducanu

Festivalul TNT de la Craiova, unul cu caracter necompetițional – punându-se accentul mai degrabă pe dialog și întâlnirile dintre participanți –, a devenit, în ultimii ani, o reală platformă de cunoaștere, de schimb de idei și de interdisciplinaritate, oferindu-le tinerilor artiști din domeniu ocazia de a se lansa și de a-și face vocile auzite. Totodată, publicul poate avea contact direct cu viziunea lor artistică, lucru important având în vedere că arta creată și oferită unui public pasionat și deschis are greutate și importanță mult mai mari pentru cel ce creează.

Accesul la evenimentele din cadrul TNT se face pe baza rezervărilor, pe https://tncms.ro/, cu excepția evenimentului de încheiere, Disco TNC, unde puteți intra pe bază de bilet, cumpărat de pe același site.

Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Departamentul Arte și Media din cadrul Facultății de Litere al Universității Craiova, cu sprijinul finanțatorilor: Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Consiliul Județean Dolj.

Alte sugestii

A început reabilitarea Casei Memoriale „Elena Farago”! Alte zeci de biblioteci din Dolj, dotate și renovate
Comunitatea, legată prin artă și bucurie la Film în Sat - Cernătești
„Colibri” scoate craiovenii din casă pe perioada verii. Vezi aici programul spectacolelor!
Ce ne așteaptă în iulie, în Dolj
IntenCity se apropie! Trei zile de distracție în inima Doljului