Romanțe și parfum de epocă. Festivalul „Ioana Radu”, la a IX-a ediție

Romanțe și parfum de epocă. Festivalul „Ioana Radu”, la a IX-a ediție


Craiovenii și nu numai sunt invitați să ia parte, pe 15 noiembrie, la un regal de romanțe, muzică de petrecere, cântece din perioada interbelică și tangouri, care va avea loc cu ocazia celei de-a IX-a ediții a Festivalului Național „Ioana Radu”. Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, acesta va avea loc la Teatrul Național „Marin Sorescu”, începând cu ora 18:30. 

Spectatorii vor putea să se bucure, în acompaniamentul Orchestrei Marian Alexandru, de vocile lui Ion Amititeloaie, Rodica Anghelescu, Zorina Bălan, Ioana Cristea, Constantin Florescu, Cristina Gheorghiu și Gabriel Alexandru Ionescu, Ion Ghițulescu, Casandra Maria Hauși și Sorin Romanescu, Miruna Ionescu și Taraful Valentin Albeșteanu, Constantin Lătărețu și taraful său, Matilda Pascal – Cojocărița și Ștefan Cigu. 

Pentru cei ce nu știu, Ioana Radu a fost o cântăreață română de muzică populară și romanțe. A fost sora cântăreței Mia Braia și a doua femeie motociclist din România. Pe numele său adevărat, Eugenia (Jana) Braia, copilărește în Craiova, unde era stabilită familia artistei. De la lăutarii cârciumei tatălui său, Constantin Braia („La ieftenirea traiului”) – Ion al lui Țache, Gheorghe al lui Gâgă, Limbă – culege și învață primele cântece populare și lăutărești. Pe mai departe, studiază la Liceul „Elena Cuza” din Craiova, unde profesoara de muzică, Elena Simionescu, îi cultivă dragostea pentru cântecul lăutăresc și mai ales pentru romanță. 

„Înscriindu-se în galeria marilor valori, Ioana Radu este una dintre acestea, este cea care a fost reţinută şi acceptată de oamenii vremii dar şi de cei de astăzi ca fiind cel mai valoros interpret de romanţă, un gen apropiat doinei tradiţionale dar şi foarte dificil de exprimat, puţini artişti având curajul să se apropie de un astfel de repertoriu. Privilegiul de a avea un astfel de artist s-a materializat în 1998 când instituţia Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cel care pune în practică şi astăzi proiectul, a iniţiat Festivalul Naţional „Ioana Radu“, un festival care avea să etaleze publicului iubitor al genului artişti consacraţi în slujba romanţei şi Marii Doamne Ioana Radu, din doi în doi ani, alternativ cu Festivalul Naţional „Maria Tănase“”, a explicat Amelia Etegan, managerul CJCPCT Dolj. 

Festivalul este prezentat de Miruna Ionescu, iar directorul festivalului este Amelia Etegan, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. 

Scenografia evenimentului este realizată de Lia Dogaru, iar realizator TV este Laura Constantinescu. 

Biletele se găsesc la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu“, de luni până vineri, între orele 11:00-19:00, iar sâmbăta și duminica în intervalul 12:00-19:00. Prețul unui bilet este de 70 lei/ persoană. 

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova