Succes pentru Festivalul Shakespeare. Cum a reușit echipa de la Teatrul Național Craiova să aducă universalul Shakespeare în toate casele

Succes pentru Festivalul Shakespeare. Cum a reușit echipa de la Teatrul Național Craiova să aducă universalul Shakespeare în toate casele


În vremuri de pandemie, printre cele mai afectate instituții sunt cele de cultură, inclusiv teatrele. Anul acesta, în Craiova ar fi trebuit să aibă loc Festivalul Internațional Shakespeare, care se dezvăluie publicului din doi în doi ani, pentru a primi și a arăta toate fațetele marelui poet din Avon. Trupe de teatru de pe tot globul pun cea mai frumoasă stăpânire pe Craiova și au loc, pe lângă piese, și întâlniri, conferințe și discuții, toate menite să deschidă orizonturile către cunoaștere ale tuturor, de la actori și regizori până la spectatori. Iar pe Craiova să o facă să renască.

Totuși, cei de la Teatrul Național „Marin Sorescu” și echipa Festivalului Shakespeare au găsit rețeta succesului pentru un festival unic și în acest an. Nu, nu am simțit forfota din săli, nu am simțit mirosul actorilor care joacă exact lângă noi, nu am aplaudat astfel încât ei să ne audă și nu ne-am împrietenit ca în alți ani, însă am fost #împreună.

„William Shakespeare – Universalul” s-a desfășurat online, între 23 aprilie și 3 mai, pe pagina de Facebook a festivalului, dar și la televizor, într-un home edition intim, ce ne-a dat ocazia să trăim opera lui Shakespeare la intensitatea dorită, chiar din confortul caselor noastre.

Festivalul Internațional Shakespeare

Actori de pe tot mapamondul și-au deschis sufletele și casele pentru noi, așa cum au spus și organizatorii, pentru a celebra viața și opera lui William Shakespeare, fiecare recitând câte un sonet, în cadrul „Sonetelor de acasă”. Fiecare dintre ei în limba maternă, toți au expus un Shakespeare subiectiv, trăit și simțit diferit de către fiecare, arătând, din nou, cât de universal este el cu adevărat.

La rândul său, Televiziunea Română, prin TVR3, a difuzat 12 episoade din seria dedicată spectacolelor ce au la bază opera lui Shakespeare în România, iar tot pe pagina TNMS a fost dezvăluită o arhivă video de spectacole realizate – cum altfel – după scrierile lui Will.

Cu ocazia acestei home edition – sperăm să fie singura – am aflat și despre This Distemperature, un proiect al companiei Parrabola din Marea Britanie împreună cu actori ai comunității din Craiova, lucrat și editat de către participanții aflați în autoizolare. Este vorba despre un dialog imaginar între Shakespeare și Mediul Înconjurător, gândit și redat în cinci acte audio, care pot fi ascultate pe site-ul proiectului.

This Distemperature Parrabola

Tot pe pagina de social media a teatrului, fanii au primit și amintiri foto din alte ediții ale festivalului, pentru a-și aminti actorii și scena care lipsesc atât de mult comunității din Craiova și nu numai.

Nu în ultimul rând, pentru ca așa au dictat puteri mai mari decât noi, în aceeași perioadă a ediției de acasă s-au împlinit și doi ani de când unicul și marele actor Ilie Gheorghe a plecat din această lume. Momentul nu putea trece fără o amintire cuvenită, în care singurul, adevăratul Iona al lui Sorescu, vorbește despre și îl joacă pe Shakespeare.

Interviu Ilie Gheorghe despre Shakespeare

Pentru domnia sa, pentru acest întreg festival și pentru tot universul lui Shakespeare, e datoria noastră să fim optimiști și să ne gândim la clipa reîntâlnirii. Cum altfel, tot prin vorbele lui Will.

„Dar n-o să scadă veșnica ta vară
Și nu-și va pierde farmecul nicicând,
Nu s-o făli nici moartea c-o doboară:
E scrisă-n rânduri ce te scot din rând.
Cât ochii văd și oameni vor mai fi,
În versurile-acestea vei trăi”. – Sonetul 18, fragment

Foto: facebook.com/shakespearefestivalcraiova, discoverdolj.ro

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova