Visul s-a împlinit! Centrul „Brâncuși”, inaugurat și deschis vizitatorilor

Visul s-a împlinit! Centrul „Brâncuși”, inaugurat și deschis vizitatorilor


Centrul „Constantin Brâncuși” din proximitatea Muzeului de Artă din Craiova este, de astăzi, deschis vizitatorilor!

Inaugurarea centrului a avut loc aseară, într-un cadru de gală, printr-o înlănțuire de momente muzicale susținute de soliștii Renata Vari (soprană) și Mihai Ungureanu (pian), precum și de orchestra Filarmonicii Oltenia, punctul culminant fiind reprezentat de un videomapping pe clădirea Muzeului de Artă Craiova.

Sute de invitați s-au putut bucura de momentele deosebite prezentate, care au inclus, bineînțeles, și vizitarea spațiului expozițional și a prismei de sticlă, în vârful căreia se poate ajunge cu un lift ce poate fi folosit de o singură persoană.

Centrul dedicat gigantului Brâncuși este prezentat ca un spațiu expozițional imens, unde vizitatorii pot afla toate amănuntele despre viața și opera acestuia, pot viziona filme despre el, pot admira bârnele aduse de V.G. Paleolog, considerat primul monograf al sculptorului, de la atelierul lui Brâncuși din Paris și multe altele.

Spațiul impresionant a fost rezultatul unei investiții derulate de Consiliul Județean Dolj, gândit de renumitul arhitect Dorin Ștefan. Construcția are o prismă din sticlă de peste 12 metri, în interiorul căreia o construcție ovoidală, realizată din lamele suprapuse, conține reproducerea la scară mare a celebrei opere „Măiastra“.

Conform propriilor istorisiri, Dorin Ștefan a explicat că sursa de inspirație pentru acest ansamblu a constituit-o proiectul niciodată materializat al templului pe care Brâncuși urma să-l realizeze, la solicitarea maharajahului Yeshwant Rao Holkar II din Indore. Peste ani, la Craiova și-a deschis porțile, aseară, 15 septembrie, un „templu“ în beton și sticlă, ca omagiu pentru sculptorul de geniu Constantin Brâncuși. 

După cum am anunțat în mai multe rânduri, intrarea publicului în cadrul centrului va fi gratuită, investiția având ca scop accesul neîngrădit al tuturor doritorilor la informațiile legate de Brâncuși.

Noi nu ne putem decât bucura că am fost martori la un asemenea moment și, așadar, vă poftim să vizitați, începând de astăzi, această „casă” brâncușiană și să aflați povestea părintelui sculpturii moderne, olteanul Constantin Brâncuși care a fost, timp de patru ani, un craiovean desăvârșit!

Foto: EVOBRAND

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova