#LaPasPrinCraiova: Grădina Botanică „Alexandru Buia”

#LaPasPrinCraiova: Grădina Botanică „Alexandru Buia”


Acum că vremea s-a mai îmblânzit, e timpul să ieșim din case și să ne (re)descoperim orașul. Același lucru l-am făcut și noi și intenționăm să-l mai facem. De data asta, vă prezentăm Grădina Botanică „Alexandru Buia” prin ochii noștri și sperăm să vă trezim interesul ca s-o vizitați chiar voi.

Un pic de istorie nu strică­! Grădina Botanică din Craiova a fost înființată din inițiativa şi sub îndrumarea prof. dr. univ. Alexandru Buia în anul 1952. Practic, este o instituție științifică, didactică și educativă, având în vedere și existența unei Facultăți de Agronomie în Bănie. Bijuteria din centrul orașului se întinde pe aproximativ 12,8 hectare și, de la reabilitarea ei de acum câțiva ani, a început să fie un principal loc de atracție dintre spațiile verzi din municipiu. 

Asta e lesne de înțeles, având în vedere vegetația bogata care te face să simți că nu ești în sânul orașului. Mai mult decât atât, poți vedea animale în habitatul cu care sunt obișnuite: veverițe, rațe, lebede ori alte vietăți care și-au făcut aici a doua casă.

Grădina este împărțită în șapte sectoare, un muzeu și un herbar. Botanica a fost făcută să arate exact așa cum merită și să impună respectul pe care un astfel de loc are tot dreptul să-l ceară. Nu este doar un loc de promenadă sau de jogging – in interiorul său existând și o pistă de tartan pentru acest scop – dar și unul în care vizitatorul să studieze și să citească despre diferitele specii existente aici, fiind îndemnat să înțeleagă și impactul său propriu asupra mediului.

Printre copaci și flori, foișoare, podețe, statui și alei puteți găsi aici o după-amiază liniștită, o seară răcoroasă sau o dimineață energizantă, de ce nu, la alergat. Pista special amenajată este plină de joggeri, iar grădina în general abundă de oameni dornici de aer curat, verdeață și de un alt mod de a petrece timpul liber, departe de agitația orașului, deși chiar în sânul ei.

Suntem siguri că o vizită prin Grădina Botanică o să vă facă plăcere, așa cum ne face și nouă de fiecare dată. Nu uitați, însă, că acesta nu este un parc precum oricare altul; de aceea, însemnele cu „nu călcați iarba” nu trebuie să vă sperie. Ele sunt puse cu bună știință, astfel încât să protejeze plantele care trebuie să se dezvolte aici.

În interiorul Botanicii vă veți întâlni și cu opere de artă. Ele au fost amplasate aici ca rod al viziunii artiștilor care participă, anual, la Simpozionul Internațional „Constantin Brâncuși”, astfel că le puteți studia îndeaproape operele lăsate moștenire Craiovei.

Nu uitați să protejați natura și să aveți grijă de ea, odată cu fiecare vizită pe care o faceți. E semnul suprem de respect pe care i-l putem arăta unui loc atât de frumos!

Foto: discoverdolj.ro 

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova