#HranăPentruMinte. 4 cărți de citit de #ZiuaNaționalăALecturii

#HranăPentruMinte. 4 cărți de citit de #ZiuaNaționalăALecturii


Începând din acest an, în România, 15 februarie a devenit Ziua Națională a Lecturii. Deși nu ar trebui să avem nevoie de o zi pentru a deschide o carte, noi ne-am gândit că e un prilej bun să ne exersăm imaginația cu ajutorul cuvintelor aranjate cu tâlc în cărți, de oameni care au investit timp și pasiune pentru a ne oferi povești frumoase. Am făcut o selecție de cărți, hrană pentru minte, care să vă ducă în universuri noi și proaspete și, de ce nu, mai actuale decât niciodată.

„Gog”, de Giovanni Papini

Gog, milionarul extravagant, vrea să încerce orice experiență care i-ar putea alunga plictiseala și își petrece viața călătorind prin lume și ascultând istoriile cele mai absurde și mai nebunești. Prin tot ceea ce face Gog, Papini înșiră prin fața ochilor noștri o galerie impresionantă de personaje, de la personalități ilustre din domeniul literaturii, științei și politicii la șarlatani mărunți și grotești, strânși în jurul celebrului protagonist în speranța unui câștig.

„Parcul Nicolae Romanescu”, de Simona Lazăr și Mihai Murărețu

Un demers istoric deloc de ignorat este acela al Simonei Lazăr și al lui Mihai Murărețu, care semnează un nou volum al colecției „Craiova de ieri”, ce se referă la întreaga istorie a Grădinii Bibescu și a Parcului Nicolae Romanescu din Craiova. Această lucrare, cum spun autorii, este o noutate și din punctul de vedere al abordării, cei ce o semnează studiind pentru concepere nu mai puțin de 6.000 de documente originale referitoare la construirea și amenajarea Parcului Nicolae Romanescu și aducând, astfel, o serie de informații în premieră absolută. Întreaga colecție este disponibilă la Librăria Elena Farago din Craiova, în rețeaua eMAG, la Librăria „Cornul abundenței”, la chioșcul din fața Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” sau prin comandă la olteniamea@gmail.com, tel 0723419561.

„Secolul Singurătății”, de Noreena Hertz

Una dintre cele mai bune cărți ale anului conform publicațiilor Wired și The Daily Telegraph și, potrivit Inc., una dintre cele mai bune 25 de cărți ale speakerilor TED. Rezultat a peste zece ani de cercetare, Secolul singurătății ne arată cum dependența de tehnologie, schimbările majore de la locul de muncă și deceniile de politici publice care au pus pe primul loc interesele de grup, iar nu binele general, ne-au afectat comunitățile și ne-au făcut să fim mai izolați că niciodată. Distanțarea socială poate deveni punctul de cotitură al luptei noastre împotriva epidemiei de singurătate, iar Noreena Hertz propune în Secolul singurătății o viziune limpede cu privire la ce avem de făcut pentru a vindecă această lume dezbinată. 

„A de la Arsenic. Otrăvurile Agathei Christie”, de Katryn Harkup

Paisprezece romane şi tot atâtea otrăvuri. Doar pentru că e ficţiune nu înseamnă că totul este o invenţie. „A de la Arsenic. Otrăvurile Agathei Christie” analizează modul în care ştiinţa intervine în opera Agathei Christie. Scris de Katryn Harkup, chimist şi o împătimită a romanelor scriitoarei britanice, volumul prezintă o analiză bine documentată a otrăvurilor folosite de Agatha Christie în paisprezece dintre celebrele sale romane poliţiste.

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova