Mănăstirea Tuturor Sfinților - Paraclis Mitropolitan
Mănăstire / Biserică
Despre
Manastirea Tuturor Sfintilor - Paraclis Mitropolitan
Hram: Duminica Tuturor Sfintilor;
Manastirea Tuturor Sfintilor este Paraclis al Mitropoliei din Craiova. Biserica din lemn este ctitorita de monahul Daniil de la Manastirea Tismana, in anul 1784, ca biserica a satului sau natal, Talpasesti, judetul Gorj. Bisericuta va avea o istorie tulburata, cu pradari si refaceri.
La sfârșitul anului 1821, a fost prădată de armatele turcești care veniseră aici ca să înnăbușe revoluția lui Tudor Vladimirescu. Acum au fost furate numeroase obiecte de cult. În toamna anului următor, biserica va fi restaurată prin purtarea de grijă a localnicilor de aici și a restauratorilor: Ciauși Matei Corneanu și Constantin Chilea.
În anul 1860, Biserica „Toți Sfinții“ din satul Tălpășești a cunoscut transformări importante, fiind restaurată în totalitate de meșterul zugrav „Dimitrie ot Cornești“, cunoscut în zonă pentru că restaurase mai multe lăcașuri de cult. Astfel, bisericii i-au fost schimbate acoperișul, precum și zugrăveala interioară și exterioară care a fost refăcută în tempera.
Din anul 1894, interesul localnicilor pentru bisericuța de lemn a scăzut, deoarece în sat a început construirea unei biserici noi, din zid, care în 1905 a fost dată în folosința cultului. Din acest an, biserica de lemn a fost părăsită, iar cu vremea s-a degradat. Ca o soluție la aceasta problemă, Arhiepiscopia Craiovei a hotărât strămutarea bisericii din Tălpășești, judetul Gorjului, la Craiova, în curtea Arhiepiscopiei. Lucrările de strămutare au fost coordonate de patriarhul Teoctist, arhipăstorul Olteniei din acea perioadă, care a obținut cu greu aprobările autorităților locale pentru această acțiune. În anul 1975, biserica a fost adusă în curtea Arhiepiscopiei, iar în anul 1976 lucrările de reasamblare au fost duse la bun sfârșit. La acțiunea de remontare a elementelor de lemn au participat specialiști, elevi ai Seminarului Teologic din Craiova, meșteri lemnari din satul Tălpășești, personalul Arhiepiscopiei etc. A devenit paraclis mitropolitan o dată cu terminatrea lucrărilor de reansamblare și reconsolidare din anul 1976.
Valoarea spatiului este data de decorul pictat si sculptat, Este impodobita de o picture impresionanta pe un fond verde-albastrui, reprezentarile sfintilor fiind deosebit de expresive.
Cu timpul, zestrea paraclisului “Toti sfintii” s-a imbogatit cu peste 100 de icoane realizate de mesteri zugravi renumiti: Ion Manta, Constantin Zugravul, Matei Zugravul sau de penelul atat de priceput a lui Chirita Zugravul. Interiorul bisericii este marcat de prezenta picturii care poarta pecetea preotului artist „Dimitrie ot Cornești Zugravu 1860, aprilie 9”.
http://www.mitropoliaolteniei.ro/?page_id=23534
https://www.crestinortodox.ro/manastiri/manastirea-tuturor-sfintilor-paraclis-mitropolitan-117939.html