#PoveștileZidurilor. Am fost la plimbare cu Monumentalist și am aflat secretele caselor din Craiova

#PoveștileZidurilor. Am fost la plimbare cu Monumentalist și am aflat secretele caselor din Craiova


Designerul grafic Dragoș Andreescu, sau Monumentalist, cum îl știu cei din mediul online, este unul dintre cei mai pasionați oameni de istorie pe care îi are Doljul. Și nu de orice fel de istorie, ci de cea a caselor, conacelor și, să fim sinceri, de cea a fiecărei pietricele care e veche de câteva zeci de ani, ori poate de peste un secol, și care are o poveste. 

Câteva dintre povești am vrut să le aflăm și noi, așa că am pornit cu Dragoș la pas pe străzile din centrul Craiovei, ca să intrăm într-o poveste și într-un întreg univers care s-a deschis în fața ochilor noștri în doar câteva ore. 

Dragoș documentează clădiri vechi, monumente și chiar și statui și o face foarte bine, încă din 2009. Atunci a început cu județul Dolj, iar câțiva ani mai târziu a decis să se axeze pe Craiova. E pasionat de întreaga Oltenie, iar numai în Craiova a documentat aproximativ 2.300 de case. Fiecare străduță, cărămidă, lift, fiecare mural sau stucatură are o poveste pentru el, iar bucuria cea mai mare este că povestea nu este doar a lui. 

Monumentalist organizează și tururi ghidate prin Bănie și împărtășește fiecare istorioară, presărată cu fapte stranii ori inedite, oricui dorește să o afle. În spatele unui tur ghidat marca Dragoș stau ani întregi de studiu de arhive și de cărți care, dacă n-ar fi fost luate în seamă, nici n-ar fi putut să dea naștere unor astfel de povești. 

Nu mare ne-a fost mirarea când am aflat istoria celei mai înguste case din municipiu, de pe strada Theodor Aman, sau când am văzut construcția scărilor ori lifturile franțuzești din blocul Casa Albă, ridicat întocmai pentru bancherii vremurilor trecute. Ne-am plimbat prin Bazarul Craiovei care a luat naștere acolo unde, odată, aveau proprietăți Andreescu și Fiii și Benvenisti, am studiat porțile caselor făcute cu zeci de ani în urmă la Craiova ori am aflat istorii tragice despre case ale căror istorii s-au sfârșit odată cu moartea proprietarilor lor de odinioară. 

Nici nu știam ce minunății zac pe pereții caselor private, reabilitate de proprietari actuali cu un puternic simț al istoriei, care azi găzduiesc restaurante și hoteluri. După cum ne-a arătat Dragoș, în fiecare cărămidă și sub fiecare strat de vopsea există o poveste, ori de pe vremea așezării otomanilor, ori blazoane care ne spun cine și cum a fost acolo, cândva, departe în timp. 

Unele dintre ele sunt unicat; altele spun cine am fost și cine am putea continua să fim, dacă ne facem un pic de timp să ne cunoaștem și să ne respectăm istoria. 

Astfel de oameni putem și trebuie să fim și noi, după cum chiar Monumentalistul spune: „Eu o să îmbătrânesc și nu o să mai aibă cine să ducă mai departe pasiunea asta. Dacă dintr-un grup de treizeci de copii care vin la un tur, unul devine arhitect sau pasionat de așa ceva, este un lucru extraordinar de bun”. 

Tururile ghidate ale lui Dragoș vor începe curând, iar cei interesați pot accesa grupul de Facebook dedicat acestora. 
Tururi Ghidate cu Monumentalist

Cu Dragoș vă întâlniți - tot pe Facebook - și pe Monumentalist, desigur, dar și pe pagina Oltenia de altădată. 
Monumentalist - facebook Oltenia de altădată - facebook

Însă noi vă recomandăm altceva: să vă întâlniți în persoană și să aflați de la el, așa cum am făcut și noi, cât de minunate sunt orașul și județul în care trăim și câte mai sunt, încă, de descoperit despre ele. 

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova