Mănăstirea Sfântul Calinic Cernicanul - Popânzăleşti

Mănăstirea Sfântul Calinic Cernicanul - Popânzăleşti

Mănăstire / Biserică


Address

Strada Mitropolit Nestor Vornicescu 34, Popânzălești 207244, Romania

Despre

Hramuri:
• Sf.Cuv.Calinic Cernicanul ( 11 apr.)
• Sf.Cuv. Parascheva ( 14 octombrie )
• Sf.Ierarh Nicolae ( 6 decembrie )
Mănăstire de călugări reîntemeiată la 1853 de Sf. Calinic Cernicanul, Episcop de Râmnic.
Repere istorice
• 1678: Biserica de lemn a lui Ioan Hamza
• 1853: Actuala biserică, ctitorie a Sf-lui Calinic Cernicanul
• 1864-1992: Funcţionează ca biserică de mir;
• 1992: La propunerea IPS Nestor Vornicescu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, se reînfiinţează aici mănăstire.
Mănăstirea Popânzălești este o mănăstire de maici, creștin-ortodoxă, și se află situată la aproximativ 25 de kilometri sud-est de municipiul Craiova, în satul cu același nume din comuna Drăgotești, județul Dolj.
Mănăstirea Popânzălești este atestată documentar din anul 1678, când a fost închinată Episcopiei Râmnicului, de către logofătul Hamza din Popânzălești, ctitorul ei. Spre sfârșitul vieții, logofătul Hamza se călugărește la ctitoria sa, primind numele de Ioan. El înzestrase mănăstirea cu toate cele necesare vieții monahale, dar o împropriază și cu vatra satului, fapt întărit și de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu într-un hrisov dat la anul 1695.
Legenda spune ca logofatul a fost haiduc si spovedinde-se unui monah, acesta l-a sfatuit ca din sumele luate sa construiasca un locas.
In anul 1799, arhimandritul Metodie recladeste manastirea, din temelie, tot din lemn, pe locul vecii biserici, si o inchina Sfintilor Grigorie Decapolitul si Grigorie Milostivul. In anul 1852, cei doi sfinti ocrotitori ai manastirii au fost zugraviti in aceeasi icoana, la cererea Sfantului Calinic de la Cernica, episcop deja in acea vreme, de catre zugravii monahi Constantin si Florea, din Manastirea Frasinei.
În timpul domniei lui Barbu Știrbei (1849-1853; 1854-1856) încep ample lucrări de restaurare, căci întreg ansamblul fusese năruit de cutremurul din 1838.
In anul 1850, dupa randuirea Sfantului Calinic de la Cernica in scaunul episcopal din Ramnic, lucrarile continua cu multa izbanda. Fiind atras de linistea locului, noul episcop ctitoreste el insusi noua manastire, care va fi gata in mai putin de doi ani. Sfantul Calinic a daruit manastirii o icoana cu Maica Domnului si o salba de aur. Noua biserica, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, a fost sfintita in data de 15 iulie 1853.
In anul 1864, dupa secularizarea averilor manastiresti, la porunca domnitorului Alexandru Ioan Cuza, obstea monahala s-a imprastiat pe la alte manastiri, iar biserica manastirii a fost transformata in biserica parohiala.
In ziua de 8 iunie 1992, dupa reinfiintarea Manastirii Popanzalesti, la propunerea Inalt Preasfintitului Nestor Vornicescu, arhiepiscopul Craiovei si mitropolitul Olteniei, manastirea a primit si hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva. Biserica este construita din caramida, in forma de cruce, si are zidurile groase de aproape un metru. Turla bisericii, asezata peste pronaos, nu are deschidere spre interior. Pictura, in stil neobizantin, a fost executata in tempera.
Mănăstirea a fost condusă, de la reînființare până în toamna anului 2013 (septembrie), de către protosinghelul Fanurie Chiriță, în calitate de stareț al acestui așezământ. De la transformarea în mănăstire de maici și până în prezent obștea este condusă de către monahia Steliana Mațea, actuala stareță. Din toamna anului 2015 biserica mănăstirii a intrat într-un amplu proces de restaurare, slujbele oficiindu-se într-un mic paraclis amenajat în vechea trapeză (sală de mese) a mănăstirii.
https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-popanzalesti-sfantul-calinic-la-cernica-141182.html
http://www.mitropoliaolteniei.ro/?page_id=23554
https://www.biserici.org/index.php?menu=CU&code=2776&criteria=MANASTIR&quick=&radio=b&order=TOWN

Alte sugestii

Biserica „Sfântul Nicolae” Cernătești

Mănăstire / Biserică

Biserica „Sfântul Nicolae“ - Ungureni

Mănăstire / Biserică

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Mănăstire / Biserică

Biserica „Sfântul Nicolae” Calafat

Mănăstire / Biserică

Templul Coral

Mănăstire / Biserică