#VisulLuiBrâncuși. Drumul de la Hobița la Paris a trecut prin Craiova

#VisulLuiBrâncuși. Drumul de la Hobița la Paris a trecut prin Craiova


„Să vezi până departe este una, să mergi departe este alta”. Sunt vorbele unuia dintre cei mai talentați, vizionari și muncitori români și olteni, Constantin Brâncuși, un zeu al sculpturii, dar și un revoluționar al acesteia, care a schimbat cu totul fața artei cioplirii în piatră și nu numai.

Născut la Hobița, în Gorj, în anul 1876, drumul lui Brâncuși către ceea ce a devenit s-a oprit și la Craiova, pentru patru ani, timp în care a fost elevul Școlii de Arte și Meserii, unde a început să se formeze și să-și iscusească stilul inconfundabil. 

Anii săi petrecuți aici au lăsat o amprentă foarte mare asupra comunității craiovene, care a înțeles să îl omagieze și să îl respecte la înălțimea pe care o merită. În perioada 1899 – 1900, Biserica Madona Dudu Craiova și Prefectura Județului Dolj îi acordau tânărului Brâncuși burse de studii, pentru a putea urma cursurile Școlii Naționale de Arte Frumoase din București.

În Craiova, școala unde a studiat îi poartă astăzi numele; strada școlii sale, pe care pașii l-au purtat zi de zi între 1894 și 1898, este astăzi strada Constantin Brâncuși, iar opt dintre lucrările și operele sale se află în patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova, în cadrul Cabinetului „Brâncuși”.

Visul continuă

În vecinătatea acestui muzeu, cu câțiva ani în urmă, Consiliul Județean Dolj a gândit un proiect unic în lume, de o asemenea anvergură încât credem că și Brâncuși ar fi mândru: Centrul Internațional „Constantin Brâncuși”, o operă de artă în sine, dedicată sculptorului și proiectată de celebrul arhitect Dorin Ștefan.

O construcție grandioasă, în valoare de circa 5 milioane de euro, la suprateran cu o prismă de sticlă de 12 metri, ce conține interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene „Ovoidul” și „Pasărea Măiastră”, iar la subteran cu o galerie impresionantă, cu ateliere, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție, Centrul Internațional „Constantin Brâncuși” vine să întregească, aproape ciclic, recunoștința pe care Craiova și Doljul o au față de sculptorul care a muncit necontenit pentru visul său.

Iar visul său, așa cum îl vedem și îl simțim astăzi, este visul nostru, al tuturor: acela de a ne depăși propriile limite, de a simți și de a trăi cu bucurie, cu creativitate și cu acea sclipire care face din fiecare om unul special.

În curând, cu toții ne vom putea bucura de acest loc, unde s-a muncit timp de mai bine de cinci ani. Doar câteva săptămâni ne mai despart de deschiderea oficială și, sincer vă spunem, abia așteptăm inaugurarea, ca să fim parte, alături de toți cei care îi vor călca pragul, din această poveste unică, delicată, anevoioasă, dar atât de frumos scrisă.

Rămâneți alături de Discover Dolj pentru a afla povestea proiectului și data inaugurării sale, când ne vom bucura cu toții de #UnVisÎmplinit.

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova