Finanțare traseu cicloturism

Finanțare traseu cicloturism


Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a semnat joi, alături de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, contractul de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru proiectul de realizare a traseului cicloturistic EuroVelo 6 Mehedinți – Dolj – Olt.

Demersul, cu o alocare totală de 29.370.000 de euro, fără TVA, este implementat de CJ Dolj, ca lider, în colaborare cu instituțiile similare din Mehedinți și Olt, precum și cu alți peste 40 de parteneri, vizând amenajarea unei rute destinate bicicletelor cu o lungime totală de aproape 360 de kilometri, de-a lungul fluviului Dunărea, între Drobeta-Turnu Severin și limita cu județul Teleorman.
„Ne bucură faptul că suntem una dintre cele 4 asocieri din întreaga țară care au obținut finanțare pentru un astfel de proiect, cu atât mai mult cu cât a fost o concurență serioasă pentru aceste fonduri, iar valoarea propunerilor înaintate depășea aproape de 3 ori alocarea disponibilă. 
Pentru noi și partenerii noștri din Mehedinți și Olt, această investiție a cărei implementare începe astăzi este importantă din mai multe considerente. Mai întâi de toate, reușim să punem în valoare o zonă spectaculoasă, cu un potențial imens și să contribuim astfel și la dezvoltarea comunităților aflate pe malul Dunării. 
Totodată, asigurăm amenajarea unei secțiuni importante a uneia dintre cele mai cunoscute rute cicloturistice de rang european, EuroVelo 6. Cu o lungime de 4.700 de kilometri, aceasta pornește din Franța, din Nantes, și ajunge până pe malul Mării Negre, la Constanța, fiind frecvent străbătută de cicliști atât din România, cât și din străinătate, în beneficiul cărora putem acum să creăm condiții superioare. 
Nu în ultimul rând, traseul nostru este coloana vertebrală a unor viitoare demersuri care ne oferă acces la finanțare europeană pentru diversificarea și dezvoltarea turismului, pentru promovarea patrimoniului local. Consiliul Județean Dolj are deja în pregătire o serie de proiecte pe care le vom depune în cadrul Programului Interreg VI-A România – Bulgaria, pe o componentă prevăzută cu alocări de 65 de milioane de euro.
Fondurile sunt acordate, în acest caz, pentru realizarea unor conexiuni cicloturistice care, pornind tocmai din itinerarul EuroVelo 6, conduc către obiective de interes natural sau cultural. Aceasta ne va permite să facilităm accesul la puncte de atracție precum complexul de lacuri Bistreț – Cârna, castrul roman de la Desa, Mănăstirea Maglavit, conace ori alte monumente istorice și de arhitectură“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.  
Ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru proiectele depuse în cadrul Componentei 11 – Turism și Cultură din PNRR a avut loc joi, la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă. 
Proiectul implementat de parteneriatul condus de CJ Dolj prevede amenajarea unei rute cu o lungime totală de 358 de kilometri, dintre care 176 km în județul nostru, 130 km în Mehedinți și 52 km în Olt. 
În Dolj, traseul propus străbate 19 localități: Cetate, Maglavit, Calafat, Ciupercenii Noi, Desa, Poiana Mare, Piscu Vechi, Ghidici, Rast, Negoi, Catane, Bistreț, Cârna, Măceșu de Jos, Gighera, Ostroveni, Bechet, Călărași și Dăbuleni. 

Similar Suggestions

Albă ca Zăpada deschide anul acesta porțile Târgului de Paște de la Craiova
„Brâncușiana Junior“ la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
„De-aș fi Scufița Roșie“ și „Pic“, spectacole în week-end, la Teatrul Colibri
Continuă campania de colectare a deșeurilor textile
Week-end la Teatrul Colibri cu spectacolele „De-a capra cu trei iezi“ și „Prințul Broască“