#CraiovaMagică. Puppets Occupy Street, povestea din ochii noștri


Când cuvintele în van se risipesc în atmosferă și devin sclipiri în priviri, uimire și mirare, iar clipitul devine blocat de ceea ce ochii văd, atunci știi că, timp de o săptămână, viața nu a curs degeaba.

Craiova a devenit orașul copilăriei noastre, așa cum o visam și cum încă o facem, uneori, atunci când ne luăm un răgaz și ne gândim la ce e mai frumos în viață.

De opt ediții, Puppets Occupy Street vine cu noi și noi surprize și ne reamintește că în fiecare dintre noi există un copil care speră, visează și își dorește mai bine. Festivalul-spectacol a venit cu noi ateliere pentru copii, cu spectacole magice, dar și cu reprezentații unice pentru copiii mai mari. Iar când întreg orașul devine efectiv populat cu astfel de evenimente, lumea se schimbă, iar zâmbetele de pe stradă se întrevăd prin norul cenușiu al zilelor obișnuite, gri și sufocate de rutină.

Cel mai mare festival de artă a animației din România a strâns în jurul său mii de craioveni, cu o muncă imensă depusă de numai o mână de oameni care se ocupă de organizarea festivalului, de tot ceea ce e nevoie ca lucrurile să meargă bine. Așa cum spune și cântecul, „N-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit,/ E de-ajuns o mână de prieteni în asfințit”, așa ne-am lăsat și noi ghidați de bunătate, prietenie și de viața simplă care nu cere prea multe decât prezență și dorința de a îmbrățișa o magie pusă la cale de meșterii iscusiți din peste zece țări care ne-au purtat prin poveștile lor.

Și, ca o întregire a unui perfect, paradele de început și de sfârșit au purtat poveștile prin oraș, lăsându-ne uimiți, iarăși, de ce efect pot avea niște simple păpuși asupra noastră. Dar nu sunt simple: în spatele lor stă munca tuturor care fac ca acest festival să fie posibil și care ne oferă, an de an, o oglindă pe care rar o ridicăm pentru a ne vedea curați și puri, așa cum am fost odată și cum încă suntem. 

Suntem copii iarăși și, cu lacrimi în ochi, recunoaștem că trăim într-o poveste care ne face să ne dorim și mai mult. Hai să nu renunțăm la latura asta a noastră și să o găsim peste tot: în culorile toamnei, în desenele vesele de pe străzi sau în simplul fapt că avem tot ce ne trebuie pentru a ne bucura, ca niște copii, de o magie pe care cu toții o avem în interiorul nostru: viața însăși.

Foto: Teodora Modan Fotograf –facebook.com/Teodora-Modan-Fotograf-105224407986463,
facebook.com/PuppetsOccupyStreet 

Alte sugestii

#DoljulPersonalităților. Cine a plecat de aici ca să facă istorie
Casa Dianu, redată circuitului turistic. Vezi aici imagini din timpul lucrărilor!
#PoartăCătreLume. Aeroportul Craiova se pregătește de 2 milioane de pasageri pe an
CJ Dolj, mai aproape de doljeni cu noile servicii electronice
Craiova, orașul sportului. Vezi de ce fel de competiții te poți bucura în Bănie