Casa memorială "Amza Pellea"

Casa memorială "Amza Pellea"


Program

Închis
Vezi programul

Address

Strada General Eremia Grigorescu 58, Băilești 205100, România

Despre

Casa Memorială „Amza Pellea” din orașul Băilești a fost deschisă publicului larg în data de 7 aprilie 2024. Clădirea, construită în anul 1908 în stil neo-baroc, a fost renovată cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.
A fost amenajată o expoziție în memoria marelei actor Amza Pellea, cu obiecte donate de către fiica acestuia, actrița Oana Pellea. Una dintre săli este dedicată omului - Amza Pellea. Aici sunt expuse fotografii de familie, certificatul de botez, obiecte personale, cum ar fi inelul din aur cu diamant, ceasul de buzunar din argint, ochelari de soare, pipe. De asemenea, vizitatorii pot admira o panoplie cu arme-recuzită, folosite de Amza Pellea în filme precum „Dacii” sau „Mihai Viteazul”. Între exponate se remarcă premiul obținut de Amza Pellea la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru interpretarea din filmul „Osânda”, medalia „Jubileul promoției de aur a teatrului românesc 1956-2006” și Clacheta de Aur acordată post mortem lui Amza Pellea de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, în anul 1998. 

Cea de-a doua sală este dedicată actorului - Amza Pellea, iar aici sunt expuse afișe de filme precum: „Nea Mărin miliardar”, „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, „Mihai Viteazul”, „Puterea și adevărul”, prima pălărie a lui „Nea Mărin”, fotografii și documente care ilustrează bogata activitate artistică a marelui actor. 

Photo Gallery

Alte sugestii

Centrul Constantin Brâncuși

Muzeu

Muzeul de Artă Craiova

Monument / Muzeu / Obiectiv arhitectural

Muzeul Olteniei - Secția de Istorie - Arheologie

Muzeu

Muzeul Olteniei - Secția de Etnografie

Muzeu

Muzeul Olteniei - Secția de Științele Naturii

Muzeu